5 Νοέμβριος 2019, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2019, 19:35

Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ για τη μη αποχώρηση των Κούρδων από τη βόρεια Συρία

  • Ο Ερντογάν απειλεί με βαρύ τίμημα όλους όσοι σηκώνουν ανάστημα στην Τουρκία (βίντεο)
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Την ώρα που στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησε η δεύτερη κοινή περιπολία των τουρκικών δυνάμεων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κάνουν ξεχωριστές περιπολίες με τους Κούρδους μαχητές στη ζώνη ασφαλείας, καταστρατηγώντας τη συμφωνία για αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG). «Αναμένουμε να φύγουν. Πώς οι ΗΠΑ το εξηγούν αυτό; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη συμφωνία μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, στον αέρα παραμένει το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Το ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένο στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, θα συνομιλήσει πρώτα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ένα ακόμα αγκάθι για την επικείμενη συνάντηση θεωρούνται και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και η ομόφωνη υιοθέτηση νομοσχεδίου που περιλαμβάνει κυρώσεις για την απόκτηση των S-400.

Και η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ
Εκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας και η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ και τη στρατηγική τους για τη «διασφάλιση» των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Συρίας, καθώς θεωρεί ότι είναι προσχηματικό το επιχείρημα ότι θέλει να τις προστατεύσει από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν απομείνει στην περιοχή.

Το Anadolu επικαλούμενο τοπικές πηγές μετέδωσε ότι ξεκίνησε η κατασκευή αμερικανικής βάσης κοντά στην πόλη αλ Σουρ της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι η πιο πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στη Συρία.

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, πρόσφατα προανήγγειλε την κατασκευή νέας βάσης λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που παραμένουν στη χώρα έχουν επί του παρόντος την εντολή να «διατηρούν το πετρέλαιο».