5 Νοέμβριος 2019, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2019, 16:51

Στην Αρμενία ο Παυλόπουλος: Επίσκεψη στο μνημείο για τη Γενοκτονία, μήνυμα στην Τουρκία

  • Στην Αρμενία ο Παυλόπουλος: Επίσκεψη στο μνημείο για τη Γενοκτονία, μήνυμα στην Τουρκία
    Αρμέν Σαρκισιάν και Προκόπης Παυλόπουλος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Ερεβάν (φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan)

Επίσημη επίσκεψη στο Ερεβάν πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμά του από το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρτ, στο οποίο κατέθεσε στεφάνι, όπως και ένα γαρίφαλο στο σημείο όπου καίει η φλόγα – από ένα γαρίφαλο άφησαν όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελλάδας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την αναγνώριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 1996, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από την πλευρά της το 2015 η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Παυλόποπουλος: Διαμηνύουμε προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της και υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς της κύρους μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν άφρονες ηγεσίες της στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα δύο έθνη. «Στιγμές τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας. Αλλά διότι αυτή η μνήμη μας οδηγεί στο να υπηρετούμε, για πάντα, τη μεγάλη ανθρωπιστική αρχή “ποτέ ξανά”», σημείωσε, κάνοντας λόγο για βάρβαρες γενοκτονίες με θύματα Αρμενίους και Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Επιπροσθέτως, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και στηρίζει την ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με μόνο γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αλλά και ότι ενθαρρύνει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

«Συνεπής στην προαναφερόμενη πορεία της εντός της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα και τα εθνικά της δίκαια με μόνο γνώμονα τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους, συμπεριφερόμενη, κατά συνέπεια, και ως αξιόπιστος εγγυητής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι επιδιώκονται σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και στηρίζεται η ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση τον εκ μέρους της σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε, επίσης, απερίφραστα και την «προκλητική επέμβαση» στη Συρία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.