5 Νοέμβριος 2019, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2019, 11:04

Τι γνωρίζουμε για την πειρατεία στο Τόγκο – Πού πήγαν τον 20χρονο Έλληνα και τους άλλους ομήρους

  • Τι γνωρίζουμε για την πειρατεία στο Τόγκο – Πού πήγαν τον 20χρονο Έλληνα και τους άλλους ομήρους

Δύσκολες ώρες περνούν οι οικογένειες των τεσσάρων ναυτικών που απήχθησαν χθες τα ξημερώματα, από τάνκερ Έλληνα εφοπλιστή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές της Αφρικής, στα ανοιχτά του Τόγκο. Ανάμεσά τους βρίσκεται, σύμφωνα με το Flashnews.gr, 20χρονος Έλληνας δόκιμος ναυτικός από τα Χανιά. Οι υπόλοιποι όμηροι είναι από τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες.

Οι όμηροι εργάζονται στο τάνκερ «Elka Aristotle» και για τον 20χρονο ήταν το πρώτο του ταξίδι. Ωστόσο όπως μεταδίδεται ο νεαρός ήταν εκπαιδευμένος για τέτοιες καταστάσεις.

Το πλοίο έχει 24 μέλη πλήρωμα και ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers, του εφοπλιστή Σ. Καρνέζη, και βρίσκεται υπό την ομπρέλα της European Navigation. Αμέσως μετά την εκδήλωση της πειρατείας, εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους». Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Μέχρι τώρα δεν είναι επίσημα γνωστό τι ακριβώς ζητούν οι πειρατές. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι τοπικές Αρχές του Τόγκο εκτιμούν πως οι πειρατές έχουν πάρει τους ομήρους κάπου κοντά στη Νιγηρία.

«Υπήρχαν φρουροί, πως μπήκαν μέσα;»
Την ίδια ώρα ο πατέρας του 20χρονου δόκιμου βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και μίλησε για τον γιο του που έχει απαχθεί. Όπως ανέφερε, στο πλοίο υπήρχαν φρουροί καθώς γνωρίζουν πως η περιοχή είναι επικίνδυνη και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι πειρατές να κατάφεραν να απαγάγουν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του.

«Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δύο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά; Από δωμάτιο σε δωμάτιο», αναρωτήθηκε.