4 Νοέμβριος 2019, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2019, 17:30

Άγκυρα: Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση δεύτερης παρτίδας S-400

  • Άγκυρα: Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση δεύτερης παρτίδας S-400
    (Φωτ.: Raqulin Vitali)

Η παράδοση δεύτερης παρτίδας ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία ενδέχεται να καθυστερήσει πέραν του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για το 2020, λόγω συνομιλιών που διεξάγονται σχετικά με την ανταλλαγή τεχνολογίας και την από κοινού παραγωγή, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

«Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη (παρτίδα), υπάρχει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας εδώ. Αυτό ξεπερνάει το "ας το αγοράσουμε γρήγορα και να το εγκαταστήσουμε" του πρώτου συστήματος», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «H έννοια της κοινής παραγωγής μπορεί να μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα ... Οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται», σημείωσε.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είναι σε διένεξη αναφορικά με την αγορά του συστήματος S-400 από την Άγκυρα, το οποίο η Ουάσινγκτον λέει ότι δεν είναι συμβατό με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελεί απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές της Ουάσινγκτον για κυρώσεις, η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα S-400 τον Ιούλιο. Σε απάντηση, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο η Άγκυρα μετείχε στη γραμμή παραγωγής του τζετ (εκτός από την αγορά αεροσκαφών που είχε δρομολογήσει).

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα πείσει την σύμμαχό της να «αποσυρθεί» από τα ρωσικά συστήματα.

Παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων για την κίνηση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να προμηθευτεί ρωσικά μαηχτικά, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να μπλοκάρουν την παράδοση αεροσκαφών F-35 που έχει αγοράσει. Σήμερα ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε προσφερθεί να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35. «Υπάρχει μια προσφορά και την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο όπως το "αύριο αγοράζουμε" σε τέτοια θέματα. Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει άμεση απόφαση», ανέφερε ο Ντεμίρ.«Δεν θα ήταν σωστό να πούμε "τελείωσε η εποχή των F-35, αρχίζει η εποχή των Su-35", αλλά εξακολουθούμε να αξιολογούμε την προσφορά», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

  • Πηγή: Reuters.