4 Νοέμβριος 2019, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2019, 13:36

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενιών από τις ΗΠΑ κινητοποιεί τις ποντιακές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα τους

  • Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενιών από τις ΗΠΑ κινητοποιεί τις ποντιακές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα τους
    Από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Τορόντο (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Η ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αισιόδοξα συναισθήματα στις απανταχού ποντιακές οργανώσεις προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειές τους αξιοποιώντας τον αγώνα των Αρμενίων.

«Το σίγουρο είναι ότι από εμάς, πλέον, απαιτείται αγώνας» ανέφερε στο ekirikas.com ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά Κώστας Τσιλφίδης.

«Χαιρετίζουμε την ψήφο της Ομοσπονδιακής Βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το δικό τους θέμα έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια και ήταν αναμενόμενο ότι θα προηγηθεί του δικού μας. Θεωρώ όμως ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει τη θέληση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν όλες τις γενοκτονίες» τόνισε ο πρόεδρος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων τυγχάνουν της έμπρακτης συμπαράστασης των Αρμενίων και της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Αμερικής (American National Committee in America – ANCA), ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και στον γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη.


Ο Δ. Μολοχίδης σε ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Εθνικός Κήρυξ)

Στην ίδια πλευρά τάσσεται και ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης. Στο ίδιο μέσο ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι οι πολιτικές συγκυρίες είναι θετικές, ενώ τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες προσπάθειες από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, και έχει ήδη γίνει ένα προοίμιο ψηφίσματος από τον Γκας Μπιλιράκη ευελπιστώντας σύντομα να προχωρήσει το θέμα.

«Με την αρμενική κοινότητα έχουμε πολλά κοινά, μοιραζόμαστε την ίδια θρησκεία, βιώσαμε τα ίδια δεινά από τον ίδιο δυνάστη, είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις από τα χρόνια του Πόντου, όπου υπήρχε πρόταση να δημιουργηθεί αρμενοποντιακό κράτος. Δεν ήρθαμε ποτέ σε ρήξη. Είναι πολύ πιο οργανωμένοι, ισχυροί και διεισδυτικοί. Οι επαφές που έχουμε μέσω Ομοσπονδίας και του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), αν δρομολογηθούν σωστά, θα φέρουν μεγάλα κέρδη για τις δυο πλευρές, ιδίως για τους Έλληνες, διότι οι Αρμένιοι βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο» ανέφερε στο ekirikas.com ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Νιου Τζέρσεϊ, Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Στην ανάγκη να επενδύσει πάνω στο Ψήφισμα των Αρμενίων και η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ο ιδρυτής του ΕΚΕΜΑΠ Γιώργος Μαυρόπουλος, λέγοντας ότι ενώ έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή, ο δρόμος για την οριστική δικαίωση είναι μακρύς.

  • Με πληροφορίες από το ekirikas.com.