4 Νοέμβριος 2019, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2019, 09:29

Στην έδρα της COSCO ο Μητσοτάκης – Μήνυμα για τον Πειραιά από τη Σαγκάη

  • Στην έδρα της COSCO ο Μητσοτάκης – Μήνυμα για τον Πειραιά από τη Σαγκάη
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Οι επενδύσεις και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα είναι στο επίκεντρο του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε και την έδρα της COSCO στη Σαγκάη. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας Ξου Λιρόνγκ, μέχρι πρότινος επικεφαλής στην επένδυση στην Ελλάδα, ο οποίος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο, όπως τόνισε, είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα πρώτα βήματα για την επένδυση έγιναν από τον Κώστα Καραμανλή, σε μια εποχή «που υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της». Ακόμα, τόνισε ότι η COSCO κατάφερε να κάνει τον Πειραιά («που υπολειτουργούσε», όπως είπε) το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο, με 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ενεργό συμμετοχή του δήμου στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση να είναι ωφέλιμη και για την οικονομία και για την κοινωνία. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά που θα το καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα», συμπλήρωσε, ενώ χαιρέτισε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η εγχώρια δραστηριότητα στο Πέραμα.

«Θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της COSCO ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, ένα διαμετακομιστικό κέντρο στο μοντέλο της Σιγκαπούρης. «Όλα θα συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον», πρόσθεσε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης.