3 Νοέμβριος 2019, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2019, 19:57

Τι είναι το «Δίκτυο Πόλεων Μεγάλου Αλεξάνδρου» που παρουσιάστηκε σήμερα στις Σέρρες

  • Τι είναι το «Δίκτυο Πόλεων Μεγάλου Αλεξάνδρου» που παρουσιάστηκε σήμερα στις Σέρρες
    (Φωτ.: facebook / kostaskaramanlis.gr)

Στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην Πρώτη Σερρών, παρουσιάστηκε, σήμερα το μεσημέρι, το Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα (Αχιλλέα) Καραμανλή, των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστου Μέτιου, του «οικοδεσπότη» δήμαρχου Αμφίπολης Στέργιου Φραστανλή αλλά και δεκάδων δημάρχων μακεδονικών πόλεων. Όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, επελέγη ως τόπος εκκίνησης αυτής της συλλογικής προσπάθειας ένας ιστορικός χώρος, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η σημασία του Δικτύου. Άπαντες, δε, ευχαρίστησαν τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που άνοιξε το σπίτι προκειμένου να φιλοξενηθεί, στον προαύλειο χώρο του, η σημερινή παρουσίαση.

«Μεγάλο στοίχημα η ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης»

Από την πλευρά του, ο Κώστας (Αχ.) Καραμανλής χαρακτήρισε θετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπογράμμισε πως θα στηριχθεί η προσπάθεια, αλλά στόχος είναι να έρθουν κι άλλοι ιδιωτικοί φορείς «γιατί μόνο μέσα από συνέργειες θα μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα με προοπτική και μέλλον». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στο Μνημείο της Αμφίπολης, τονίζοντας πως για «ιδεοληπτικούς λόγους», η προηγούμενη κυβέρνηση «το έβαλε στην άκρη» και επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν οι μοναδικοί φορείς που στήριξαν την προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου.

(Φωτ.: facebook / kostaskaramanlis.gr)

«Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων είναι η ανάδειξη του μνημείου με υποδειγματικό τρόπο για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Στήριξη στο Δίκτυο από περιφερειάρχες και δημάρχους

Με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως «η παρουσία όλων των ανθρώπων σήμερα εδώ φανερώνει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ενώνει όλους και ότι τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να μας κινητοδροτεί όλους για το καλό της Μακεδονίας». Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Δικτύου, ο  Απόστολος Τζιτζικώστας είπε πως κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάδοση της Μακεδονίας και της ιστορίας της θα έχει τη στήριξη της Περιφέρειας. «Θα είμαστε δίπλα για να προβάλλουμε τη μοναδικότητα της μακεδονικής γης» τόνισε και προσέθεσε: «Η Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όλης της Ελλάδας».

Τους δημάρχους των πόλεων της Μακεδονίας που έδωσαν το «παρών» στη σημερινή εκδήλωση καλωσόρισε ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Αμφίπολης, Στέργιος Φραστανλής, ο οποίος ανέφερε ότι «η μακεδονική ιστορία μέσα από το Δίκτυο των μακεδονικών πόλεων θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Είπε ακόμα πως το 2020 θα αποσταλεί σε όλα τα δημοτικά συμβούλια το πρόγραμμα για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και σε έναν χρόνο θα είναι έτοιμα προς παρουσίαση τα πρώτα δείγματα της δουλειάς που θα γίνει.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ  και τον Β. Λωλίδη.