2 Νοέμβριος 2019, 18:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2019, 18:41

Οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη στέγαση των ασυνόδευτων προσφύγων

  • Οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη στέγαση των ασυνόδευτων προσφύγων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα του 1ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως τόνισε, η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού αλλάζει το σχεδιασμό που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 4.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνω των 14 ετών και αγόρια.

Σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, οι κλίνες στα ξενοδοχεία είναι μια στεγαστική λύση που δεν θα εγκαταληφθεί μέχρι να υπάρξουν δομές που θα λειτουργούν πιο αποδοτικά.

Στις κυβερνητικές πολιτικές για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες περιλαμβάνεται η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον επόμενο Μάρτιο, το οποίο θα είναι μια «δεξαμενή» 180 κοινωνικών λειτουργών που θα βοηθούν τους ανήλικους στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία νέων ξενώνων, τόσο από δήμους όσο και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν και οι προσκλήσεις για τη δημιουργία 500 θέσεων σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ώστε μέχρι τον Μάιο του 2020 να έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200 τέτοιες θέσεις μέσω του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχουν» ο ΔΟΜ, η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.