2 Νοέμβριος 2019, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2019, 17:28

Η Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης υποκλίθηκε μουσικά στους Κερασουνταίους ναυτικούς (βίντεο)

  • Η Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης υποκλίθηκε μουσικά στους Κερασουνταίους ναυτικούς (βίντεο)
    (Φωτ.: Ράδιο Ακρίτες)

Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από το οποίο ξεδιπλώθηκε η ιστορία των ναυτικών από την Κερασούντα, και το πώς βοήθησαν στην ανάπτυξη και του πολεμικού ναυτικού, έζησαν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης». Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το μουσικό εργαστήρι των «Ακριτών του Πόντου» αποφάσισε να… μιλήσει για τους Έλληνες που κυριολεκτικά όργωσαν τον Εύξεινο Πόντο, κυριαρχώντας στις θάλασσες.

Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση του Μουσικού Χειμώνα 2019-2020 του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης, και μία ακόμα αφορμή για τη διοργάνωσή της στάθηκε η παρουσία του αντιτορπιλικού «Βέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Τιμώντας τους Κερασουνταίους ναυτικούς. Η συμβολή τους στην εμπορική ναυτιλία και στο Πολεμικό Ναυτικό» ήταν ο τίτλος του μουσικού οδοιπορικού – η συνεισφορά όλων, μικρότερη ή μεγαλύτερη, είναι εξίσου σημαντική, όμως ξεχωρίζει μια μοναδική προσωπικότητα του ελληνικού ναυτικού, ο Γεώργιος Κακουλίδης που διετέλεσε αντιναύαρχος και Αρχηγός του Στόλου· το 1918 μπήκε με το «Αβέρωφ» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 12 Μαΐου 1919 παρέστη ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους στην κατάληψη της Σμύρνης από τον ελληνικό στρατό επιβαίνων στο «Κιλκίς». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα πολεμικά πλοία που έπλεαν στον Εύξεινο Πόντο (Λέων, Ιέραξ, Πάνθηρ, Αετός) κλείνοντας τις γραμμές αναφοδιασμού και βοηθώντας στη διάσωση των Ελλήνων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πλοίαρχος Ιωάννης Φωτέλλης, διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ανέδειξε τη στενή και αιώνια σχέση του απανταχού ελληνισμού με τη θάλασσα.

Το καλλιτεχνικό μέρος επιμελήθηκε ο Γιώργος Πουλαντσακλής, ο οποίος έπαιξε και λύρα και κεμανέ. Ερμήνευσαν ο ιεροψάλτης Ιωσήφ Αλμασίδης και η Δέσποινα Αδελφίδου-Γεωργιάδου. Εκτός από τους μαθητές του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου» συμμετείχαν οι: Αλέξανδρος Χαρίσης (πλήκτρα), Μίλτος Σπυριδόπουλος και Στελιος Χαραλαμπίδης (ούτι), Χάρης Πορφυρίδης λαούτο), Κώστας Ιατρούδης (τσέλο). Χορούς από την Κερασούντα απέδωσαν μέλη του χορευτικού του σωματείου.

Gallery