2 Νοέμβριος 2019, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2019, 15:32

Επίτιμος δημότης Κεντρικών Τζουμέρκων ο Προκόπης Παυλόπουλος

  • Επίτιμος δημότης Κεντρικών Τζουμέρκων ο Προκόπης Παυλόπουλος
    Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων Καταρρακτινών, στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943, στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης των Τζουμέρκων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Δραπακούσης)

Επίτιμος δημότης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αναγορεύτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, περίπου δύο χρόνια μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση του χωριού Καταρράκτη ως «μαρτυρικού χωριού». Με αφορμή την αναγόρευσή του ως δημότη της περιοχής, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η αναγνώριση του σχετικού διατάγματος «ξεπλήρωσε ένα πραγματικό χρέος τιμής όχι μόνον απέναντι στα θύματα και στις οικογένειές τους, αλλά και απέναντι στην ίδια την ιστορία του τόπου μας. Διότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί, κυριολεκτικώς, όρο επιβίωσης του έθνους μας».

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα χαρακτήρισε τη θυσία του Καταρράκτη εκκωφαντικά ηχηρή, τόνισε δε, πως «για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής».

Η Ελλάδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκει, οριστικώς και αμετακλήτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, συμπεριφέρεται στην Διεθνή Κοινότητα με απόλυτη προσήλωση στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκαιο, είναι δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαιρετάει τον κόσμο στον Καταρράκτη των Τζουμέρκων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Δραπακούσης)

 Εξάλλου, «εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας, που αποτελούν επίσης σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας», γιατί όπως είπε, «η Ιστορία, μας έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά και ιδίως τους εθνικούς μας στόχους τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι».

«Η διχόνοια και ο διχασμός μάς στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του εθνικού μας κορμού. Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως, μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ΄ εμάς, τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής. Εξάλλου δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, υπογράμμισε. Οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Μ. Τζώρα.