2 Νοέμβριος 2019, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2019, 09:38

Η ζωή του Γιάννη Αναστασιάδη από την Αμάσεια στο Σιδηρόκαστρο, στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

  • Η ζωή του Γιάννη Αναστασιάδη από την Αμάσεια στο Σιδηρόκαστρο, στην «Αφύλαχτη Διάβαση»
    Μαθητές της Στ΄ τάξεως δημοτικού του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος. Δεύτερος δεξιά του δασκάλου ο Χαραλάμπης Λαζαρίδης (φωτ.: afilaxtidiavasi.wordpress.com/)

Τη ζωή του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, από το χωριό Αϊντογτού της επαρχίας Αμάσειας μέχρι την τελική εγκατάστασή του στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, «παρακολουθεί» η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σήμερα στις 12:00 (και αύριο στις 13:00 από τη «Φωνή της Ελλάδας») θα μεταδοθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος για τη βασανιστική πορεία της οικογένειας Αναστασιάδη, στο χώρο και το χρόνο.

Ο Γιάννης Αναστασιάδης, ένα οκτάχρονο αγόρι τότε, μιλά για την περίοδο της «εξορίας», της περιπλάνησης της δικής του οικογένειας αλλά και χιλιάδων άλλων προσφύγων άλλοτε σε άνυδρα εδάφη και άλλοτε σε ορεινά χωριά, καλυμμένα από χιόνι. Μια πορεία προς το άγνωστο, υπό τον φόβο ληστρικών επιδρομών και κάτω από την ασφυκτική πίεση τακτικών και άτακτων στρατιωτικών σωμάτων.

Προύχοντες της Κερασούντας. Ο Ι. Ασλανίδης με δύο φίλους από την Τραπεζούντα,1896-1900 (κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Παράλληλα με την αφήγηση του Γιάννη Αναστασιάδη, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και άλλες προσφυγικές μαρτυρίες, όπως αυτές των Αναστάσιου Μικρόπουλου και Σάββα Παυλίδη, οι οποίες τεκμηριώνουν τα λεγόμενά του και συμπληρώνουν το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης, για πρώτη φορά ακούγονται αποσπάσματα από την ταινία «Γράμμα από τον Πόντο», παραγωγής ΕΡΤ, στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ Close UP, μία ταινία που βασίζεται στην αφήγηση του Γιάννη Αναστασιάδη.

Έρευνα, τεκμηρίωση και παρουσίαση και ο Θωμάς Σίδερης, ενώ συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Αγίας Βαρβάρας.