1 Νοέμβριος 2019, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2019, 18:47

Μείωση προμηθειών σε τράπεζες και ΑΤΜ – Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν

  • Μείωση προμηθειών σε τράπεζες και ΑΤΜ – Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Την αναπροσαρμογή σε προμήθειες τραπεζικών εργασιών ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, Alpha Bank).

Ειδικότερα, η Εθνική θα επιστρέφει στους πελάτες της το κόστος συναλλαγής σε ATM άλλης τράπεζας σε 25 περιοχές όπου δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα. Επιπλέον, καταργεί την προμήθεια για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ και για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN.

Η Eurobank σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο καλύπτει η ίδια τη χρέωση σε 16  απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές στις οποίες δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα, υπηρεσία που επέκτεινε και σε 14 ακόμα νησιωτικές περιοχές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, για τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων. Η τράπεζα σημειώνει, ακόμα, ότι δωρεάν ανάληψη μετρητών γίνεται και από 657 καταστήματα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

H Alpha Bank με τη σειρά της ανακοίνωσε την κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ATM άλλης τράπεζας σε 16 νησιωτικές περιοχές που δεν διαθέτει δικό της ATM ή κατάστημα.

Και η Πειραιώς ανακοίνωσε το μηδενισμό του κόστους σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών για: την ερώτηση υπολοίπου, την αλλαγή προσωπικού κωδικού ασφαλείας (PIN), την απεμπλοκή προσωπικού κωδικού ασφαλείας (PIN). Παράλληλα, όπως και οι άλλες τράπεζες, καταργεί τη χρέωση για τις αναλήψεις μετρητών σε όσα νησιά δεν διατηρεί δικό της ΑΤΜ ή κατάστημα.

Οι παραπάνω εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει το «πάγωμα» των νέων χρεώσεων και τη μείωση –ή και την κατάργηση– κάποιων από αυτών που ήδη υπάρχουν, με τις τράπεζες να δεσμεύονται να επαναξιολογήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.