1 Νοέμβριος 2019, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2019, 12:25

Κούρδοι του Ιράκ μποϊκοτάρουν τουρκικά προϊόντα

  • Κούρδοι του Ιράκ μποϊκοτάρουν τουρκικά προϊόντα
    Μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σε ταράτσα κτηρίου στο χωριό Μπαγκούζ της Συρίας (φωτ.: EPA / Ahmed Mardnli)

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους της Συρίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον τους, πολλοί Κούρδοι του Ιράκ μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα. Φρούτα, πλαστικοί κουβάδες, γιαούρτι, καλλυντικά: το Ιράν εισάγει από την Τουρκία κάθε χρόνο προϊόντα αξίας οκτώ δισ. δολαρίων, τα οποία όλα περνούν από την ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως μετά την έναρξη, στις 9 Οκτωβρίου, της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, περισσότεροι από 12.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να εγκατασταθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.

«Δεν μπορούμε να πάμε στο μέτωπο να πολεμήσουμε τους Τούρκους με όπλα, οπότε το δικό μας όπλα είναι το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων», δήλωσε ο Χαμίντ Μπάνιε, διάσημος Κούρδος τραγουδιστής του Ιράκ, ο οποίος μαζί με άλλους ξεκίνησε την εκστρατεία αυτή. «Θα αγγίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και με αυτό τον τρόπο θα πλήξουμε την τουρκική οικονομία», εκτιμά ο ίδιος, καλώντας τους Κούρδους να σταματήσουν να βλέπουν τουρκικές ταινίες και να ακούν τουρκικά τραγούδια.

Ο Ζάνα Άχμεντ, 28 ετών, πουλούσε κρέμες προσώπου και τζελ για τα μαλλιά, αλλά και προϊόντα μακιγιάζ από την Τουρκία. Όμως σήμερα «μετά την τουρκική επιχείρηση αναζητούμε εναλλακτικές», εξήγησε ο έμπορος από τη Σουλεϊμανίγια του βορειοανατολικού Ιράκ.

Τα νέα για το μποϊκοτάζ έχουν φτάσει ως την άλλη πλευρά των συνόρων και έχουν την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που είχαν εγκαθιδρύσει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς στη βορειοανατολική Συρία.

«Κάθε λεπτό που δαπανάμε για να αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα ή να τροφοδοτούμε τον τουρισμό τους μετατρέπεται σε σφαίρες και βόμβες που σκοτώνουν τα παιδιά μας στη βορειοανατολική Συρία», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μουστάφα Μπάλι εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Σε πολιτικό επίπεδο το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK), που βρίσκεται στην εξουσία στην Αρμπίλ, έχει στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκία. Το αντίπαλό του κόμμα Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), του οποίου προπύργιο είναι η Σουλεϊμανίγια, είναι αντίθετο στην Άγκυρα. Στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, που μοιράζεται 350 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με την Τουρκία στα βόρεια και 500 χιλιόμετρα με το Ιράν στα ανατολικά, η μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην αγορά προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες.

Οι τουρκικές απώλειες ήδη μετατρέπονται σε κέρδος για το Ιράν, όπως δηλώνει ο 45χρονος Καρουάν Τζαμάλ. Ο Τζαμάλ, οδηγός σε εταιρεία μεταφορών, πρόσφατα ανακάλυψε ότι η αλληλεγγύη έχει κόστος. Την τελευταία φορά που αγόρασε λάδι μαγειρέματος προτίμησε την ιρανική αγορά και όχι την τουρκική. «Πλήρωσε 10.500 ιρακινά δηνάρια το μπουκάλι, την ώρα που το τουρκικό λάδι κοστίζει 6.000 δηνάρια», δήλωσε, διαφορά περίπου 3,5 ευρώ.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.