2 Νοέμβριος 2019, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2019, 14:04

Θρυλόριο: 40 Ευρωπαίοι μαθητές θα μάθουν να μαγειρεύουν ποντιακά!

  • Θρυλόριο: 40 Ευρωπαίοι μαθητές θα μάθουν να μαγειρεύουν ποντιακά!
    Από το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Στην ποντιακή γαστρονομία, αλλά και στα μυστικά της, θα μυηθούν 40 Ευρωπαίοι μαθητές Γυμνασίων, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφτούν το Θρυλόριο Ροδόπης, και συγκεκριμένα το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί Γυμνάσιο της Κομοτηνής. Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του σωματείου Χρύσα Μαυρίδου στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κομοτηνής Μαρία Νικολάου.

Οι νέοι της Ευρώπης θα μάθουν να παρασκευάζουν ποντιακά ζυμαρικά, ωτία και πιροσκί στο ξεχωριστό εργαστήρι γαστρονομίας που θα στηθεί στο χωριό.

Έτσι, μέσω αυτής της διαδικασίας θα γνωρίσουν τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής. «Θα το κάνουμε στο χωριό, είναι μεγάλη μας χαρά. Ούτως ή άλλως αυτό το κομμάτι της γαστρονομίας είναι ένα κομμάτι στο οποίο επενδύουμε πολιτιστικά και το προβάλλουμε. Ήδη έχουμε διοργανώσει το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας. Ούτε κι εμείς περιμέναμε ότι αυτή η προσπάθεια θα είχε αυτή την εξέλιξη. Άρα, θεωρούμε πλέον ότι είναι ένας θεσμός και πολύ συχνά, επειδή γνωρίζει ο κόσμος ότι ασχολούμαστε μ’ αυτό το κομμάτι, απευθύνεται σε μας για να παρουσιάσουμε τη γαστρονομία μας και να τη δείξουμε και γιατί όχι να τη βάλουμε σιγά-σιγά και στη ζωή μας περισσότερο», ανέφερε η Χρύσα Μαυρίδου στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

«Οι επόμενες γενιές λογικό είναι να υιοθετήσουν και νέες συνήθειες ακόμη και στο φαγητό, αν φύγουν από τη ζωή η παλαιότεροι. Εμείς είμαστε εκεί, να προσπαθούμε να διασώσουμε και αυτό το κομμάτι γι’ αυτό χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα φιλοξενήσουμε στο χώρο του συλλόγου τα παιδιά, για να γευτούν την ποντιακή κουζίνα, αλλά και για να δημιουργήσουν μαζί μας», κατέληξε η πρόεδρος.

Και αυτή η δράση, όπως και όλες οι προηγούμενες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

  • Με πληροφορίες από ΕΡΤ Κομοτηνής.