1 Νοέμβριος 2019, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2019, 11:50

Κάλεσμα Ισραηλινών πολιτικών για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Κάλεσμα Ισραηλινών πολιτικών για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Ο Yair Lapid (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Δύο διακεκριμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί κάλεσαν το Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μετά το σχετικό ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρουν οι Times of Israel. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψηφίζει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι μια ψήφος για ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να εκφοβίσει τον κόσμο για να αρνηθεί τη γενοκτονία», έγραψε ο Yair Lapid, συμπρόεδρος του κόμματος Blue and White. «Θα συνεχίσω να μάχομαι για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ», πρόσθεσε. Τη φετινή χρονιά, ο Lapid είχε υποστηρίξει σθεναρά πρόταση που κατατέθηκε στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, για αναγνώριση της αρμενικής Γενοκτονίας, αλλά δεν πέρασε. Επικαλούμενος αυτό που χαρακτήρισε «ηθική και ιστορική ευθύνη» του Ισραήλ, έγραψε τον Απρίλιο ότι ήταν καιρός για την κυβέρνηση «να αναγνωρίσει επισήμως την αρμενική γενοκτονία και να σταματήσει να αναδιπλώνεται μπροστά στην τουρκική πίεση».

Επίσης, ο Gideon Sa’ar, πρώην υπουργός του κεντροδεξιού κόμματος Likud, «τιτίβισε» σε ανάλογο μήκος κύματος.

Υποδέχθηκε με θέρμη την «ηθική και θεμελιώδη στάση» της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την αναγνώριση της «μαζικής δολοφονίας των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία». Το Ισραήλ θα πρέπει να καταστήσει εξίσου σαφή την αναγνώριση «αυτής της τρομερής αγριότητας», συμπλήρωσε. Παρά την επαναλαμβανόμενη αρνητική θέση του Likud, υπάρχουν μεμενωμένοι βουλευτές που υποστηρίζουν την αναγνώριση της γενοκτονίας. Για παράδειγμα, το 2016, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Yuli Edelstein προέτρεψε το Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το βαθύ ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει στις σχέσεις με την Τουρκία.


Ο Gideon Sa'ar (φωτ.: timesofisrael.com)

Τον Μάιο, οι νομοθέτες της Κνεσέτ ψήφισαν για να συζητήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Η συζήτηση έγινε καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν δραματικά μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, στις οποίες σκοτώθηκαν τότε δεκάδες Παλαιστίνιοι. Το ζήτημα της αναγνώρισης τίθεται κάθε χρόνο στο κοινοβούλιο, συνήθως με τη μορφή προτεινόμενης νομοθεσίας και όχι ως πρόσκληση για συζήτηση. Ωστόσο, δεν έχει περάσει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από το 1989 έως σήμερα, όταν ο Yair Tzaban το έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο.

  • Με πληροφορίες από horizonweekly.ca