31 Οκτώβριος 2019, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2019, 13:14

Επίσημη πρώτη του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» στις Σέρρες (βίντεο)

  • Επίσημη πρώτη του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» στις Σέρρες (βίντεο)
    (Φωτ.: facebook / Θωμάς Σίδερης)

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη Γράμμα από τον Πόντο, το οποίο βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Πρόκειται για ιστορικό ντοκιμαντέρ για το διωγμό του ποντιακού ελληνισμού από τις εστίες του, με άγνωστο κινηματογραφικό υλικό από τις δεκαετίες 1910 και 1920, προερχόμενο από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώνονται πρώτη φορά σε ταινία.

Η υπόθεση
Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη εγκαταλείπουν μια για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Υπό την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων παίρνουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας. Την ώρα του ξεριζωμού ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας, αλλά η οικογένειά του δεν το γνώριζε.

Η μάνα με τα δυο αγόρια της, τον Γιάννη και τον Ισαάκ, και τις δυο κόρες, τη Βικτωρία και την Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς τον Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στο χώρο. Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μια οικογένεια Κούρδων, και ο μεγαλύτερος, ο Γιάννης, θα μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου. Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνης της Ανατολίας.

Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης Αναστασιάδης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο Γιάννης Αναστασιάδης θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία, και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου έπειτα από 60 χρόνια ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ.

Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;

Συντελεστές
Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αριστοτέλης Μεταξάς, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο Τούρκος συνθέτης Cengiz Onural· ούτι παίζουν ο Ali Fuat Aydin και ο Κώστας Τσαρούχης. Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ Σερρών και τη σημαντική βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Συμμετέχουν o ηθοποιός Γιώργος Καρύδας και οι ερασιτέχνες Παύλος Κοσμόγλου, Άννα Θεοδωρίδου και Αγγελική Μιχαλιέρη, καθώς και ο μικρός Στέφανος Κασάπης. Συμμετέχουν οι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς Όλγα Κασάπη και Ελένη Σταύρου.

Στην εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης θα λάβουν μέρος ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων, η Θρακική Εστία Ν. Σερρών και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών.

Εκδηλωσεις