30 Οκτώβριος 2019, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2019, 19:57

Ελασσόνα: Άσβεστες οι μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  • Ελασσόνα: Άσβεστες οι μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
    (Φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Ελασσόνας)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελασσόνας διοργάνωσε το ετήσιο μνημόσυνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.

Στο τέλος της τελετής προσφέρθηκαν καφές και γλυκίσματα στον υπαίθριο χώρο του ΚΑΠΗ.

Το μνημόσυνο τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Καραλάσκος και ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Πνευματικός. Ακολούθησε η ομιλία της εκπαιδευτικού και μέλους του Συλλόγου Μικρασιατών Μαρίας Κολάρα-Μουσουλή. «Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι πρόσφυγες ήταν για πολλούς ανεπιθύμητοι στην ηττημένη και ρημαγμένη Ελλάδα του 1922, και αντιμετωπίστηκαν για πολλά χρόνια με ρατσισμό και μισαλλοδοξία, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα και παρότι ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις υπαίτιες για την καταστροφή και την προσφυγιά. Άνθρωποι που έζησαν το χαμό των δικών τους, που καταδιώχθηκαν, πείνασαν, πάγωσαν, έζησαν την εξαθλίωση, την απομόνωση και τη χλεύη.

»Άνθρωποι που ωστόσο στάθηκαν όρθιοι, πάλεψαν, δούλεψαν σκληρά και πλούτισαν τη νέα τους πατρίδα με τις παραδόσεις, τις δεξιότητες, τον πολιτισμό τους, βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Όλα αυτά οφείλουμε να τα θυμόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας ζει ένα νέο μεγάλο κύμα εξόδου από νέους που γίνονται οικονομικοί μετανάστες και που κινδυνεύουν να είναι θύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού στις χώρες που μεταναστεύουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.

Στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευφροσύνη Καρκαβανίδου-Σκρέτα, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Δήμου Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη-Βαλιώτη με σύσσωμο το ΔΣ του σωματείου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων επ. Ελασσόνας καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία.