30 Οκτώβριος 2019, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2019, 16:37

Διεθνές συνέδριο ποντιακής λαογραφίας από το «Φάρο Ποντίων» Θεσσαλονίκης

  • Διεθνές συνέδριο ποντιακής λαογραφίας από το «Φάρο Ποντίων» Θεσσαλονίκης
    Από περασμένη εκδήλωση του «Φάρου Ποντίων» Θεσσαλονίκης (φωτ.: «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού Σωματείου «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης, το ΔΣ διοργανώνει διεθνές συνέδριο ποντιακής λαογραφίας με θέμα «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: Από το παρελθόν στο παρόν» από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Συνδιοργανωτές του εγχειρήματος είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν έγκριτοι επιστήμονες της λαογραφίας από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Γεωργία και Τουρκία, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Η αρχική σκέψη μας ήταν, αντί άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή ενός χορού, να προσφέρουμε, με τις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, με σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου και στην ποντιακή παράδοση εν γένει, γνώση στον ποντιακό μας χώρο» ανέφερε στην προσωπική της σελίδα στο facebook η πρόεδρος του σωματείου, Μυροφόρα Ευσταθιάδου.

Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου (σχετικές με την ποντιακή λαογραφία) στο φουαγέ του μουσείου, με συμμετοχές και από την Τραπεζούντα. Σύμφωνα με την πρόεδρο, σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο πανεπιστημίων.

  • Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.