30 Οκτώβριος 2019, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2019, 08:41

Άνοιξε τις πόρτες του ο ανακαινισμένος καθεδρικός στο Ροστόφ (φωτο)

  • Άνοιξε τις πόρτες του ο ανακαινισμένος καθεδρικός στο Ροστόφ (φωτο)
    (Φωτ.: Πατριαρχείο Μόσχας / Oleg Varov)

Παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού του ανακαινισμένου καθεδρικού ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Ροστόφ επί του Ντον, στην παρατοτάμια πόλη της νότιας Ρωσίας στη βορειοανατολική άκρη του Εύξεινου Πόντου.

Οι εργασίες ανακαίνισης του καθεδρικού ναού του Ροστόφ άρχισαν το 2013.

Ο βυζαντινού ρυθμού ναός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη βυζαντινή τοιχοποιία: Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι με πέτρα και κεραμικά τούβλα που εναλλάσσονται. Στην κατασκευή, που ολοκληρώθηκε το 1860 χωρίς κρατική ενίσχυση, μόνο με δωρεές, συμμετείχαν τεχνικές και ειδικοί από πανεπιστημιακά ιδρύματα, μονές και εργαστήρια της Ρωσίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης, τοποθετήθηκαν καμπάνες που κατασκευάστηκαν με τεχνολογία του 17ου αιώνα ώστε ο ήχος τους να είναι πιο κοντά στον αυθεντικό. Η πιο μεγάλη καμπάνα ζυγίζει 16 τόνους και μπορεί να ακουστεί ακόμα και στην άλλη όχθη του Ντον, όπως τόνισε ο Νικολάι Ζαβιάλοφ, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής της Μονής της Υπαπαντής, ειδικός σε θέματα καμπανολογίας και ακουστικής.


(Φωτ.: Πατριαρχείο Μόσχας / Oleg Varov)

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε δώρο στην ανακαινισμένη εκκλησία μια εικόνα του Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, που είχε γεννηθεί στο Ροστόφ. «Πρόκειται για μια πραγματική αναγέννηση. Μόλις μπήκα σήμερα δεν αναγνώρισα τον καθεδρικό, τον οποίο έχω επισκεφθεί τόσες φορές», σχολίασε.

Η ανακαίνιση έγινε με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και της ελληνικής ομογένειας της Ρωσίας. Για την προσφορά του ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών με το μετάλλιο - κτητορικό τίτλο.

Gallery