30 Οκτώβριος 2019, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2019, 10:28

Ιστορική απόφαση: Η Βουλή των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Αναφορές σε Έλληνες και Ασσύριους

  • Ιστορική απόφαση: Η Βουλή των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Αναφορές σε Έλληνες και Ασσύριους
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενίων, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία. Σχετικά με τους Έλληνες και τους Ασσύριους δεν χρησιμοποιείται η λέξη «αναγνώριση», εντούτοις υπάρχει ονομαστική αναφορά και γίνεται λόγος για τη στήριξη των επιζώντων της Γενοκτονίας.

Το Σώμα, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που τονίζει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Εκτός από την αρμενική διασπορά, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική εξέλιξη ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για την Άγκυρα προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να μπλοκάρουν το κείμενο προτού κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

  • Διαβάστε ΕΔΩ (στα αγγλικά) το ψήφισμα που εγκρίθηκε.