29 Οκτώβριος 2019, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2019, 12:45

Ζόραν Ζάεφ: Δεν μπορεί να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «όχι» της ΕΕ

  • Ζόραν Ζάεφ: Δεν μπορεί να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «όχι» της ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / GEORGI LICOVSKI)

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στα έγγραφα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων αυτό που χιλιάδες Έλληνες φώναζαν εκείνη την εποχή: Η Συμφωνία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Αν και ο λόγος που έκανε αυτή τη δήλωση ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews ήταν διαφορετικός από εκείνον που οδήγησε τους Έλληνες να διαμαρτυρηθούν, η αλήθεια είναι αυτή ακριβώς: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Συμφωνία τίθεται σε κίνδυνο μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα υλοποιηθούν κάποια άρθρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν άλλα που συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του και δεν θα προχωρήσουν. 

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα “ναι” από τους “28” θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο». Ο Ζάεφ τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».