28 Οκτώβριος 2019, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2019, 20:32

Στεφανής: Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου

  • Στεφανής: Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου
    Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

«Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, σε απόλυτο συντονισμό, για την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου», επισήμανε από την Κύπρο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί, εκπροσώποντας τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο ΥΦΕΘΑ παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, χωροστατούντος του μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο επιτετραμμένος σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία Ιωάννης Μαλλικούρτης, οι πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές της Κύπρου, ο διοικητής και αντιπροσωπεία Αξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα τιμούμε το Έπος του 1940 και τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι στη μάχη αυτή, ανάμεσα στους πολεμιστές της Πίνδου, ήταν για μια ακόμα φορά στο διάβα της ιστορίας, πολυάριθμοι Κύπριοι εθελοντές, οι οποίοι με το αίμα τους έγραψαν και αυτοί τις σελίδες του Έπους του 1940.


(Φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

»Σήμερα τα διδάγματά του παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Πρώτον: η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα τις όποιες προκλήσεις. Ουδείς, όμως, να υποτιμά την ετοιμότητα και ικανότητά μας να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας, όποτε τούτο απαιτηθεί. Δεύτερον: σε όλους τους αγώνες τους ελληνισμού, Ελλαδίτες και Έλληνες Κύπριοι ήμασταν συναγωνιστές. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, σε απόλυτο συντονισμό, για την επίτευξη του κύριου εθνικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου. Από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχή».