28 Οκτώβριος 2019, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2019, 12:44

Η ΕΕ συμφώνησε σε νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit

  • Brexit: Στασιμότητα και αιχμές μετά τις νέες άκαρπες διαπραγματεύσεις
    (Φωτ.: EU / Alexandros Michailidis)

Λευκός… καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες για το Brexit, καθώς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, οι 27 πρεσβευτές των χωρών-μελών συμφώνησαν να δοθεί τρίμηνη παράταση στο Λονδίνο, έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να ολοκληρώσει το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, αναμένονται αύριο ή την Τετάρτη.

Πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η πρόταση προβλέπει ότι το Brexit μπορεί να γίνει νωρίτερα, εφόσον το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε στο να ζητήσει μία ακόμα αναβολή στη διαδικασία, την τρίτη κατά σειρά, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία σήμερα συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει πάνω στο αίτημα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, οι «27» στο κείμενο που επικύρωσαν δίνουν μια ευκαιρία ώστε να «μπει σε τάξη» η διαδικασία αποχώρησης, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια νέα διαπραγμάτευση. Επιπλέον σημειώνουν ότι η Βρετανία οφείλει να μην βάλει προσκόμματα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ΕΕ, όπως είναι, για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός ή η πολιτική για το κλίμα.