27 Οκτώβριος 2019, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2019, 22:46

Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι σκότωσαν το Νο2 του Ισλαμικού Κράτους

  • Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι σκότωσαν το Νο2 του Ισλαμικού Κράτους
    (Φωτ.: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας YPG έκαναν σήμερα γνωστό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισλαμικού Κράτους Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ σκοτώθηκε σε κοινή επιχείρηση με τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι YPG, ο αλ Μουχατζίρ εντοπίστηκε στο χωριό Άιν αλ Μπαϊντά στο βόρειο Χαλέπι, κοντά στη συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς, και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που ήταν σε συνέχεια της επιχείρησης που έγινε για τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως τόνισε ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Αμπντί, πρόκειται για το Νο2 στη τζαχαντιστική οργάνωση, δεξί χέρι του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ, οι Κούρδοι επιβεβαίωσαν ότι έδωσαν την πληροφορία για το κρησφύγετο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, και τόνισαν ότι η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία ευθύνεται για το γεγονός ότι η αμερικανική επιδρομή καθυστέρησε για τουλάχιστον έναν μήνα.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έγραψε στο Twitter ότι ο Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ βρισκόταν στη περιοχή της Τζαραμπλούς για να «διευκολύνει» την είσοδο του αρχηγού στις περιοχές που ήταν στον έλεγχο των ανταρτών συμμάχων των Τούρκων στη βόρεια Συρία.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πλέον θα ενταθούν οι επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και οι προσπάθειες εντοπισμού πυρήνων που βρίσκονται εν υπνώσει. Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν το 98% των εδαφών που είχε στον έλεγχό του, εντούτοις δεν έχει εξαλειφθεί. Οι αναλυτές όχι μόνο ανησυχούν για την επανάκαμψή του, αλλά επιρρίπτουν ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία βοήθησε πολλούς τζιχαντιστές να δραπετεύσουν.