26 Οκτώβριος 2019, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2019, 18:20

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»

  • Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»
    Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Πρ. Παυλόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέστηκαν στο Διοικητήριο, από τον Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη». Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο Άγιος Δημήτριος εμπνέει και θα εμπνέει στο διηνεκές ως υπόδειγμα πίστης και θάρρους.

Μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ ανέφερε: «Ο Χριστιανισμός από τη φύση του είναι εκείνος ο οποίος διδάσκει τη θρησκευτική ελευθερία. Ουδέποτε ο Χριστιανισμός απαίτησε την πίστη. Η πίστη στη χριστιανική διδασκαλία προήλθε από την υπεροχή κατά τη διδασκαλία της και αυτό αναδεικνύει το πρώτος σκέλος του Αγίου Δημητρίου σε ό,τι αφορά την έμπνευση την οποία παρείχε στην τέχνη. Το δεύτερο σκέλος είναι του θάρρους. Ας θυμηθούμε ότι ο Άγιος Δημήτριος ενθάρρυνε τον Νέστορα εναντίον του Λυαίου και έδειξε αυτό που φαίνεται από τις εικόνες του, τη δύναμη του να αντλείς θάρρος που σου παρέχει τη δυνατότητα να αντισταθείς απέναντι σε αυθαιρεσίες, απέναντι σε εν δυνάμει αλλά όχι στην πραγματικότητα υπέρτερες εξουσίες, δείχνοντας σε εμάς πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, την ιστορία, το λαό μας και το έθνος μας».

Επίσης χαρακτήρισε τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο Διοικητήριο «πολυδιάστατα και πολυπρισματικά και από πλευράς έμπνευσης και από πλευράς απόδοσης του νοήματος το οποίο θέλουμε να μεταγγίσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο «ο Άγιος Δημήτριος είναι εκείνος που μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και σήμερα, πάντα μέσα από τη δική του πορεία στο πλαίσιο της ιστορίας και της θρησκείας, να είναι πηγή έμπνευσης ως εκπρόσωπος της Χριστιανοσύνης».


Ομιλία του Θ. Καράογλου στα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: ΥΜΑΘ)

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε οτι η έκθεση αναδεικνύει μια άγνωστη για όλους σχέση της ιστορίας του έθνους και της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της. Σχέση τόσο δυναμική που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην εικαστική του παρουσίαση. «Επιλέξαμε να εκθέσουμε και αγιογραφίες γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγιογραφία δεν είναι ζωγραφική αλλά θεολογία. Γιατί δεν αποτελεί καλλιτεχνική έκφραση αλλά κατάθεση ψυχής του ανθρώπου. Γιατί δεν είναι στολίδι αλλά ο επιούσιος άρτος του πνεύματος», τόνισε.

Αφέρερε επίσης ότι μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει το ΥΜΑΘ θέλει να αφυπνίσει συνειδήσεις. «Να αγαπήσουμε και πάλι τον τόπο μας. Να αγκαλιάσουμε εκ νέου την Ελλάδα και μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών να υψώσουμε ψηλότερα την ελληνική σημαία. Για να καταδείξουμε ότι η θέληση όταν διακατέχεται από σταθερότητα και καθαρότητα σκοπού είναι ο δημιουργός και η κινητήρια δύναμη των πάντων», πρόσθεσε.

«Ο Πολιούχος μας», συνέχισε ο Θ. Καράογλου, «πίστευε με όλη του την καρδιά και αυτό που πίστευε δεν το έκρυβε. Δίδασκε φανερά τον Χριστιανισμό χωρίς να φοβάται. Το παράδειγμά του οφείλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς. Να πιστέψουμε στις αστείρευτες δυνάμεις του εαυτού μας και του έθνους μας. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να επιστρέψουμε στο δρόμο της προόδου. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι είναι τα εκθέματα του Αγίου Δημητρίου που εκτίθενται από σήμερα στο Διοικητήριο».


(Φωτ.: ΥΜΑΘ)

Ο επικεφαλής των επιμελητών της έκθεσης που φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου, ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου, έκανε εκτενή αναφορά στη μοναδικότητα που έχει η λατρεία του Αγίου Δημητρίου σε ό,τι αφορά την όλη παρουσία του στην τέχνη και τον πλουραλιστικό τρόπο της απεικόνισής του.

«Τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση αυτή μπορεί να έχουν τυπολογικές, εικονογραφικές και προφανώς και άλλες διαφορές. Το σημασιολογικό τους όμως περιεχόμενο είναι κοινό και έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταφέρει μια μοντέρνα αντίληψη για τους Έλληνες και τις αξίες περί έθνους, ελληνικής ταυτότητας και ελληνικής συνείδησης, αλλά και για τις διαφαινόμενες προοπτικές του ελληνισμού στο επίπεδο της ειρηνικής συνύπαρξης, της ελληνικής παιδείας και της πολιτισμικής διαχρονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, του Αγίου της παιδείας και της ειρήνης εν μέσω της πόλης. Επίσης προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό από ένα ακριβές αντίγραφο του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, που υπογράφηκε στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου στις 26 Οκτωβρίου 1912. Αμέσως μετά ο Π. Παυλόπουλος και ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον Θ. Καράογλου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τις επιμελήτριες Δήμητρα Γουργιώτη, Αθηνά Τσιγγαροπούλου και Κάτια Κιλεσσοπούλου.