25 Οκτώβριος 2019, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2019, 14:40

Τηγανητό φιλέτο ψαριού με εξωτική κρούστα

  • Τηγανητό φιλέτο ψαριού με εξωτική κρούστα
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Εύκολο, ιδιαίτερο και απολαυστικό ψαράκι από τον Χριστόφορο Πέσκια. Το χρυσαφένιο και τραγανό κουρκούτι γύρω από το ψάρι αναζητά μια κρύα μπίρα.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φιλέτο ροφού (ή σφυρίδα, πέρκα, γαλέο, μπακαλιάρο), σε λωρίδες των 100 γρ.
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη μαρινάδα

  • 60 ml σάλτσα ψαριού (fish sauce – σε σουπερμάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 100 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.γ. χυμός λεμονιού

για το κουρκούτι

  • 600 ml μπίρα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 γρ. πιπέρι καγιέν
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε τα κομμάτια ψαριού. Μαρινάρουμε για 20΄.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  3. Βουτάμε το ψάρι από τη μαρινάδα σε αλεύρι και μετά στο κουρκούτι.
  4. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, το λάδι θα πρέπει να φτάσει τους 170° C) για 2-3΄ ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  5. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με δροσερή πράσινη σαλάτα.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Χριστόφορος Πέσκιας.