24 Οκτώβριος 2019, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2019, 09:59

Σχέδιο-ανάσα για ακίνητα και οικοδομή – Τι προβλέπει

  • Σχέδιο-ανάσα για ακίνητα και οικοδομή – Τι προβλέπει
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στήριξη στην οικοδομή και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φέρουν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με το συνολικό πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των ακινήτων. Σ’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση έκπτωσης 40% από το φόρο εισοδήματος για επισκευαστικές εργασίες σε κατοικίες, μέτρο που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ήδη την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο, εκτός από τα ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια, αφορά και το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων με άδεια από το 2006, τα οποία έμειναν απούλητα λόγω της κρίσης. Πρόκειται για περίπου 100.000 ακίνητα, με βάση τα στοιχεία των κατασκευαστών. Με την απαλλαγή από το ΦΠΑ οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος αφού δεν θα καταβάλλουν φόρο 24% όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά 3%, όσο είναι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από το ΦΠΑ.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες και θα τονώσει την αγορά ακινήτων η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανόδου, επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τι θα ισχύσει για τις δαπάνες επισκευής
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση του 40% στις δαπάνες για εργασίες επισκευής κατοικιών στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι να υπάρξει διπλό όφελος για την οικονομία. Η έκπτωση θα αφορά μόνο τις αμοιβές στους επαγγελματίες που θα αναλαμβάνουν τις επισκευές (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.ά.), και όχι στα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα έχει ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από έναν τομέα στον οποίο η φορολογική συμμόρφωση παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά. Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες και τα εισοδήματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, για να είναι δυνατή η έκπτωση 40% από το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη θα πρέπει η πληρωμή των επισκευών να γίνει μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής. Στο βαθμό που δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη θα προβλέπεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την Εφορία.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ.Π.