23 Οκτώβριος 2019, 23:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 23:01

Μητσοτάκης: Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

  • Μητσοτάκης: Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο πλαίσιο της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2006 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα, που εκτός των άλλων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποτελούν κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει, καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το νέο μέτρο θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση εντός εξαμήνου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητα» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και σήμερα μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.