23 Οκτώβριος 2019, 18:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 18:29

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα πριν από τον βραδινό ύπνο

  • Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα πριν από τον βραδινό ύπνο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση πριν από τον βραδινό ύπνο αντί για την ώρα του πρωινού ξυπνήματος φαίνεται να περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα Guardian. Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν δυνητικά να μετατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται τέτοια φάρμακα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήσεις, κυρίως γιατί η λήψη του φαρμάκου τη νύχτα έχει τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής Ραμόν Ερμίδα, πρώτος συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι εξηγείται μέσα από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, που σημαίνει ότι οι χημικές διεργασίες στο σώμα μας ποικίλλουν σε διάστημα 24 ωρών. Κατά τον καθηγητή, το ίδιο φάρμακο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αν χορηγηθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, κάτι που έχει ονομαστεί «χρονοθεραπεία».

«Το ίδιο αντιυπερτασικό φάρμακο, στην ίδια δόση, που προσλαμβάνεται σε δύο διαφορετικούς χρόνους, έχει εντελώς διαφορετική φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική, και επομένως συμπεριφέρεται ως δύο εντελώς διαφορετικά φάρμακα», δήλωσε ο Ερμίδα. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υπέρταση κατά τον ύπνο, καθώς και οι μικρές διαφορές μεταξύ της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Υπήρξαν επίσης μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το βράδυ και μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η παρούσα μελέτη στόχευσε στη διερεύνηση της μακροπρόθεσμης επίπτωσης πρόσληψης αυτού του φαρμάκου πριν από τον ύπνο ή κατά την πρωινή αφύπνιση.

Η ομάδα των ερευνητών, παρουσιάζοντας τη μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», αναφέρει ότι χώρισε σε δύο ομάδες περισσότερους από 19.000 ενήλικες με υπέρταση.

Στη μία ζήτησε από τους ασθενείς να παίρνουν την αγωγή πριν κοιμηθούν και στην άλλη κατά την πρωινή αφύπνιση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για μια περίοδο από τέσσερα έως οκτώ χρόνια με την αρτηριακή πίεση να μετράται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 48 ωρών στην αρχή και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.752 καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ενώ η επίδραση στην αρτηριακή πίεση της ημέρας ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, εκείνοι που έπαιρναν τα φάρμακά τους κατά τον ύπνο είχαν μια μικρή αλλά σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά την αφύπνιση, καθώς και μια σημαντική διαφορά στην αρτηριακή τους πίεση όταν κοιμούνταν σε σχέση με όταν ήταν ξύπνιοι.

Ο Ερμίδα εξηγεί ότι ήταν γνωστό ότι η δραστηριότητα του ορμονικού συστήματος που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση κορυφώνεται όταν κοιμόμαστε, κι αυτό σημαίνει ίσως ότι τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με αυτό το σύστημα έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται πριν από τον ύπνο. Αφού τέθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το ιστορικό καρδιαγγειακών συμβάντων και η τυπική μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ομάδα βρήκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν τα φάρμακά τους την ώρα του ύπνου είχαν 56% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 49% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο φάσμα εθνοτήτων και εργαζομένων.

Ο καθηγητής Στέφαν Μακ Μάχον, διευθυντής του Ινστιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι μια τέτοια επίδραση στα καρδιαγγειακά επεισόδια δείχνει εκπληκτική, δεδομένων των πολύ μικρών διαφορών στην αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, ο Ερμίδα είπε ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να παίζουν ρόλο σε πολλές διαφορετικές βιολογικές διεργασίες των οποίων η δραστηριότητα ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από την επίδραση στην αρτηριακή πίεση, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν το φάρμακο πριν κοιμηθούν παρουσίασαν επίσης καλύτερη λειτουργία των νεφρών και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, δύο σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Πολ Λίσον, καθηγητής Καρδιοαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα ήταν να ξεδιαλύνει γιατί η χρονική στιγμή της φαρμακευτικής αγωγής είχε τέτοιο αποτέλεσμα, κάτι που θα μπορούσε σύντομα να γίνει σαφές με αποτελέσματα από άλλες μεγάλες μελέτες. «Αυτή η μελέτη έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση», σημείωσε.

  • Πηγή: theguardian.com.