25 Οκτώβριος 2019, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2019, 09:33

«Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή των Λιγκιάδων στην ΕΡΤ1 (βίντεο)

Ανατριχιαστικές στιγμές καταγράφει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» (παραγωγής 2018), που βασίζεται στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Christoph U. Schminck-Gustavus, καθηγητή Ιστορίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Πρόκειται για την ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στην Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το χρονικό
3 Οκτωβρίου 1943
: Γερμανοί αλπινιστές καταδρομείς εισβάλλουν στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων», σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες και γέροντες, και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. Την επόμενη μέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε ζωντανό από τους συγχωριανούς του να θηλάζει τη νεκρή μητέρα του, τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη.

1989: Ο Γερμανός ιστορικός Christoph U. Schminck-Gustavus επισκέπτεται το χωριό, μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των πέντε επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία.

2018: Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις κασέτες με τις μαρτυρίες των προγόνων τους που επέζησαν του ναζιστικού εγκλήματος.

Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας το συλλογικό τραύμα που άφησε πίσω της η θηριωδία των Nαζί.

Φεστιβάλ - Διακρίσεις - Προβολές
Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει α΄ βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και βραβείο Φωτογραφίας στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η διεθνής στο 4ο Hellas FilmBox Berlin. Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Beyond Borders» απέσπασε εύφημη μνεία. Επίσημη συμμετοχή στο 6o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.