24 Οκτώβριος 2019, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2019, 16:36

Η συναυλία της ΕΠΟΝΑ στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η ΕΠΟΝΑ καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ
    (Φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), σε συνεργασία με τη Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου, διοργανώνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου (19:30) μουσική εκδήλωση με τίτλο «Η τέχνη για τη μνήμη της ανθρωπότητας», στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Θα παρουσιαστούν μουσικά θέματα από ταινίες που αφορούν τη Γενοκτονία, αποσπάσματα ταινιών που αγγίζουν την ίδια ενότητα, αλλά και γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής.

«Με ήχο, λόγο και εικόνα θα επιχειρήσουμε να αφηγηθούμε μια ιστορία για την ανθρωπότητα. Μια ιστορία διδακτική και συνάμα συγκινητική, για να κατανοήσουμε την αφηρημένη αυτή έννοια που θα μπορούσε να μοιάζει με ψηφιδωτό. Κάθε επιμέρους λαός διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και συνάμα συνεισφέρει στο σύνολο. Γι' αυτό και μια γενοκτονία λέμε ότι πληγώνει την ανθρωπότητα. Γιατί καταστρέφει το ψηφιδωτό, και το κενό που μένει δεν αναπληρώνεται. Η Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου θα αναλάβει το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης με γνωστά μουσικά θέματα, ενώ ενδιάμεσα στα κομμάτια θα προβάλλονται βίντεο και κείμενα αναδεικνύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά στα ιστορικά παραδείγματα της επανάληψης του εγκλήματος σε διάφορους λαούς. Θα είναι μια βραδιά ενσυναίσθησης» ανέφερε στο pontos-news.gr η αντιπρόδρος της ΕΠΟΝΑ, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι θεατές θα απολαύσουν μουσική κινηματογράφου από ταινίες που αφορούν το έγκλημα της γενοκτονίας (La vita è bella, Schindler’s list), αλλά και γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής που αναδεικνύουν τον παγκόσμιο μουσικό πλούτο που είναι κτήμα της ανθρωπότητας (Μπετόβεν, Σοστακόβιτς, Ντβόρζακ κ.ά.). Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα ταινιών που αγγίζουν την ίδια θεματική ενότητα (The Promise, Bitter Harvest, Hotel Rwanda κ.ά.).

«100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχουμε επιλέξει να μην αρκεστούμε στην αυτοαναφορικότητα. Η δική μας περίπτωση Γενοκτονίας πολλές φορές επιλέγεται να αντιμετωπίζεται ως κάτι διαφορετικό από τους Έλληνες, είτε αυτοί είναι ποντιακής καταγωγής είτε όχι. Πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο να μη συνειδητοποιούμε ότι αποτελεί ένα δέντρο μέσα στο δάσος. Δυστυχώς, είναι αρκετά αυτά τα ιστορικά παραδείγματα τέτοιων εγκλημάτων που πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν λίγες μελανές σελίδες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Μάλλον αποτελούν μια "κανονικότητα", που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία είναι κυκλική. Κοινό παρονομαστή, ωστόσο, των περιπτώσεων αυτών -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν λάμβανε ούτε υποτυπώδη ενημέρωση για αυτά τα εγκλήματα, είτε λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης την εποχή που συντελούνταν είτε λόγω της δυσχερέστερης πρόσβασης στη γνώση, κάτι που στο παρελθόν ήταν σύνηθες μιας και αγωνιζόταν πρώτιστα για να λύσει τα βιοποριστικά του προβλήματα. [...] Η γνώση είναι αυτή που θα οδηγήσει στην αποτροπή. Αυτός είναι λοιπόν και ο στόχος των εκδηλώσεών μας όπως η συγκεκριμένη συναυλία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, Γιάννης Ραπτόπουλος.

Ελένη Κάλλη

  • Είσοδος: 7€ (παιδιά, άνεργοι και ΑΜΕΑ, 4€).
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr
Εκδηλωσεις