24 Οκτώβριος 2019, 00:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 23:03

Ο εορτασμός της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (24 Οκτωβρίου)

  • Μαθητικός διαγωνισμός για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ
    (Φωτ.: Flickr / Chris D.)

Τον Ιούνιο του 1945 εκπρόσωποι της Ελλάδας και άλλων 49 χωρών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο και υπέγραψαν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945. Είναι η ημερομηνία ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, η ημερομηνία που όλος ο κόσμος γιορτάζει την επέτειο του Οργανισμού. Ξεκινώντας με το ισχυρό «Εμείς οι Λαοί», ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ανάπτυξη.

Αυτές οι προσδοκίες έχουν γίνει οι τρεις πυλώνες που στηρίζουν όλο το έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 193 κράτη μέλη και αποτελούν τον μοναδικό πραγματικά οικουμενικό και παγκόσμιο οργανισμό. Το έργο μας εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις αξίες και τα ιδανικά του ιδρυτικού Χάρτη, ο οποίος συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλη απήχηση.

Για περισσότερο από επτά δεκαετίες, τα έθνη συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιτύχουν αξιοσημείωτα επιτεύγματα, από την εξάλειψη της ευλογιάς μέχρι την ανάσχεση της υποβάθμισης της στιβάδας του όζοντος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να γιορτάσουμε αυτά που έχει επιτύχει ο Οργανισμός προς όφελος όλων. Ωστόσο έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις.

Οι συγκρούσεις, τα εγκλήματα μίσους, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί, η ακραία φτώχεια και η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελούν διαρκείς μάστιγες που απαιτούν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, την αποφασιστική πολυμέρεια που ενσαρκώνει ο ΟΗΕ. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοσμοϊστορικές παγκόσμιες προκλήσεις που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμία χώρα που δρα μόνη της. Είμαστε μάρτυρες ενός αριθμού-ρεκόρ ξεσπιτωμένων ανθρώπων. Ένας πρωτοφανής αριθμός 70,8 εκατ. ανθρώπων μέχρι το τέλος του 2018 είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας συγκρούσεων και διωγμών.

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Αν δεν αλλάξουμε επειγόντως τον τρόπο ζωής μας και τους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.

Μια αύξηση δύο βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα κύματα καύσωνα, το δεκαπλασιασμό των καλοκαιριών χωρίς πάγους στην Αρκτική και πλήρη εξάλειψη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου που αποτελούν το καταφύγιο για εκατομμύρια είδη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Ατζέντα-ορόσημο 2030 που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Βασιζόμενη στην αρχή «κανείς δεν μένει πίσω», η Ατζέντα του 2030 είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Οι 17 Στόχοι αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη φτώχεια, την ανισότητα, το κλίμα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ευημερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Οι Στόχοι αλληλοσυνδέονται, και για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, είναι σημαντικό να επιτύχουμε κάθε Στόχο και υποστόχο μέχρι το 2030.

Η Ελλάδα εργάζεται για την επίτευξη των Στόχων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της ενεργού κοινωνίας των πολιτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι παρόντα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1940, όταν ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα για να ανακάμψει από τον πόλεμο. Σήμερα, διάφορα γραφεία και υπηρεσίες του ΟΗΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα και τα αιτήματά της σε διάφορους τομείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η UNICEF, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Περισσότεροι από 1.500 υπάλληλοι υπηρετούν με τα Ηνωμένα Έθνη στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από ταλαντούχους Έλληνες.

Επιπλέον, η Ελλάδα φιλοξενεί τη Συντονιστική Μονάδα του United Nations Environmental Programme / Mediterranean Action Plan (UNEP/MAP), η οποία λειτουργεί ως Γραμματεία της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελόνης). Το UNEP/MAP είναι η επικεφαλής υπηρεσία του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Ως Συντονιστής της επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια τελετή για την Ημέρα του ΟΗΕ που διοργανώνεται από τις Αρχές της Περιφέρειας Αττικής* στην πλατεία Συντάγματος και στον Παρθενώνα, στην Αθήνα. Θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την αμέριστη υποστήριξή τους στον Οργανισμό μας, στις αξίες και στις αρχές που αντιπροσωπεύει.

Φέτος στην Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, το UNEP/MAP – Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελόνης θα ενώσει τις δυνάμεις του με το Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) για να λάβουν μέρος σε Φόρουμ για τους 17 Στόχους που διοργανώνει ο Όμιλος Νέων UNESCO της Θεσσαλονίκης. Ενημερωτικές συναντήσεις και ομιλίες για τα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιηθούν σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Σας καλώ να εορτάσουμε μαζί την Ημέρα Ηνωμένων Εθνών συζητώντας για το έργο του Οργανισμού στην τάξη σας, το γραφείο σας και το σπίτι σας. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πρώτα απ' όλα ο δικός σας Οργανισμός. Δημιουργήθηκε για να υπηρετεί εσάς και τους λαούς του κόσμου, και τώρα χρειάζεται τη συνεχή σας υποστήριξη για να συνεχίσει την αποστολή του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Γκαετάνο Λεόνε
Συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον – Γραμματεία Σύμβασης της Βαρκελόνης.
____
* Η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στις 24 Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, όπου και θα αναγνωστούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Αττικής, του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης του δημάρχου Αθηναίων, του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Στον εορτασμό θα κληθούν εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και Αρχών, και ξένοι πρεσβευτές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.