23 Οκτώβριος 2019, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 11:39

Οι τέσσερις νέοι άγιοι που ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  • Οι τέσσερις νέοι άγιοι που ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την αγιοκατάταξη τεσσάρων κεκοιμημένων Αγιορειτών πατέρων ανακοίνωσε από το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Η αγιότητα είναι η πεμπτουσία αυτού του τόπου και οι άγιοι μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει η Εκκλησία», τόνισε.

Η αναγγελία έγινε την Κυριακή μετά την επίσημη υποδοχή του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Καρυές.

Πρόκειται για τους Δανιήλ τον Σμυρναίο, Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, Ιωσήφ τον Ησυχαστή και Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, το ήθος των οποίων εξήρε κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Άνευ του αγειορίτικου μοναχισμού η Μητέρα Εκκλησία θα ήταν φτωχοτέρα στην εμπειρία της κατά Χριστόν βιοτής» ανέφερε.

Ο γέροντας Δανιήλ γεννήθηκε στην Σμύρνη το ίδιο έτος με τον άγιο Νεκτάριο (1846). Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας ευσεβούς, πολύτεκνης οικογένειας και αριστούχος της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης.

Ο γέροντας Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης γεννήθηκε στο χωριό Ρεΐζ- Δερέ της επαρχίας Κρήνης Μικράς Ασίας το 1871. Μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια και, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, η μητέρα του τον οδήγησε στην Ορθοδοξία καθώς από αυτήν τους βίους των αγίων, τη νηστεία, την προσευχή και την αγάπη προς τον Θεό.

Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής γεννήθηκε το 1898 στις Λεύκες της Πάρου σε φτωχή οικογένεια. Ορφάνεψε νωρίς από πατέρα και έτσι κατάφερε να τελειώσει μόνο τις δύο τάξεις του Δημοτικού. Έζησε στο Άγιον Όρος από το 1921 έως το 1959.

Ο γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης γεννήθηκε το 1912 στο Αμπελοχώρι Βοιωτίας. Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Ευάγγελος Παπανικήτας. Μαθημένος να εκκλησιάζεται πολύ συχνά, συνδέθηκε νωρίς με μοναχούς και μοναχές, και άρχισε από κοσμικός ήδη να ζει ζωή σχεδόν καλογερική.