23 Οκτώβριος 2019, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 12:18

Η Ρωσία καρφώνει τις ΗΠΑ για τους «προδομένους Κούρδους»

  • Η Ρωσία καρφώνει τις ΗΠΑ για τους «προδομένους Κούρδους»
    Στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού στο Μένπετζ (φωτ.: EPA / SANA)

Ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν! Με αυτή τη φράση το Κρεμλίνο κατάφερε να «καρφώσει» τις ΗΠΑ διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ και να μιλήσει ανοιχτά για προδοσία σε βάρος των Κούρδων.

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ υπήρξαν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Πλέον οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως, αν οι Κούρδοι δεν απομακρύνονταν από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη συροτουρκική μεθόριο, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναγκάζονταν να φύγουν από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση οι εναπομείναντες Κούρδοι θα αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι της Ρωσίας (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov / POOL)

Τι προβλέπει η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν
Άγκυρα και Μόσχα κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον έλεγχο ζώνης στη βορειοανατολική Συρία μετά την απομάκρυνση των Κούρδων. Ερντογάν και Πούτιν αποφάσισαν σε πρώτο χρόνο να αναπτύξουν ρωσικές και συριακές στρατιωτικές περιπολίες σε περιοχές της μεθοριακής ζώνης που συνορεύει με την περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την επιχείρησή του.

Στη συνέχεια, «150 ώρες αργότερα», κοινές περιπολίες, αυτή τη φορά ρωσοτουρκικές, θα αναπτυχθούν στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο η Τουρκία θα διατηρήσει τον έλεγχο στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Ταλ Άμπιαντ, την οποία κατέλαβε στην αρχή της επιχείρησής της, και της Ρας αλ Άιν, από την οποία αποχώρησαν την Κυριακή οι τελευταία Κούρδοι μαχητές. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη ασφαλείας μήκους 120 χιλιομέτρων υπό τον άμεσο έλεγχο της Άγκυρας, έναντι των 440 χιλιομέτρων που ζητούσε αρχικά.

Πλέον η Τουρκία και η Ρωσία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της τουρκοσυριακής μεθορίου. «Με τον Πούτιν καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτές οι αποφάσεις είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικές, δηλαδή αποφασιστικές, και θα επιτρέψουν να διευθετηθεί μια πολύ τεταμένη κατάσταση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πούτιν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι «αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν», αναφερόμενος στους Κούρδους, όπως μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο SANA. Υπενθύμισε εξάλλου την «πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση». Ο Άσαντ επανέλαβε ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.