22 Οκτώβριος 2019, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2019, 15:03

Απολογία Μπούκουρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έζησα τη δεύτερη εφηβεία μου

  • Απολογία Μπούκουρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έζησα τη δεύτερη εφηβεία μου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Χρησιμοποιώντας την υπερασπιστική γραμμή περί πολιτικής δίωξης με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί το 2014, δήλωσε «παντελώς αθώος» ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Ευστάθιος Μπούκουρας ανέφερε ότι αισθανόταν ξένο σώμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ότι είχε επιδερμικές σχέσεις με τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής.

«Δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι προέρχομαι από άλλον πολιτικό κύκλο», τόνισε εξηγώντας ότι με τους άλλους βουλευτές δεν είχε κανένα κοινό στοιχείο, με εξαίρεση τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο με το οποίο είχαν τα ίδια μουσικά ακούσματα. Περιγράφοντας το πώς μπήκε στην πολιτική είπε ότι προέρχεται από το χώρο του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και ότι έμεινε «πολιτικά άστεγος» επί Σημίτη. Στη Χρυσή Αυγή εντάχθηκε το 2011 μετά από γνωριμία με τον Ηλία Παναγιώταρο που εξελίχθηκε σε φιλία. Βουλευτής Κορινθίας εξελέγη το 2012, «παρόλο που το κόμμα έδινε σταυρωμένα ψηφοδέλτια για άλλον υποψήφιο».

Ακόμα, στην απολογία του αποκάλυψε ότι απόλαυσε την προεκλογική περίοδο κατά την οποία έζησε μια δεύτερη εφηβεία, αυτή που στερήθηκε μεγαλώνοντας. «Στη Χρυσή Αυγή έζησα τη δεύτερη μου εφηβεία: τα γλέντια, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες, κυρία πρόεδρε. Πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας», υπογράμμισε.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο πρώην βουλευτής σημείωσε ότι την επόμενη ημέρα «όλοι ήταν σαν χαμένοι». Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος του είχε πει ότι πρόκειται για «προβοκάτσια, επεισόδια οπαδών και κάτι τέτοια».

Η αναφορά αυτή προβλημάτισε την πρόεδρο του δικαστηρίου που ανέφερε στον κατηγορούμενο ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος στη χθεσινή του απολογία υποστήριξε ότι εκείνη την ημέρα έγιναν διαγραφές και παύθηκαν όλοι. «Άλλα είπε σε εσάς τότε δηλαδή και άλλα σε εμάς χθες;», ρώτησε η πρόεδρος για να πάρει την απάντηση ότι δεν γνωρίζει τι κατέθεσε ο συγκατηγορούμενός του. Στη συνέχεια ο Ευστάθιος Μπούκουρας πρόσθεσε με νόημα ότι όταν διάβασε ότι τον κατονομάζει προστατευόμενος μάρτυρας πήγε «αυτομάτως και αυτοβούλως» στον ανακριτή, κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος.

Είπε, επίσης, ότι διαφωνούσε με τις απαξιωτικές κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη για τους δικαστικούς, γεγονός που λειτούργησε στη διαφοροποίησή του. Τόνισε δε ότι μετά την απολογία τους με τον Ηλία Κασιδιάρη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.

«Καμία έκνομη ενέργεια»
Ο πρώην βουλευτής απάντησε ότι ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του κάποια έκνομη ενέργεια της Χρυσής Αυγής μέχρι και το 2013, και σημείωσε πως τον απασχολούσαν μόνο τα ζητήματα που αφορούσαν την περιοχή του.

Υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έχει ούτε μία δήλωση μισαλλόδοξης ρητορικής και πως δεν του άρεσαν ακραίες εκφράσεις που είχε ακούσει, όπως το «υπάνθρωποι».

Ουδέποτε επίσης υπέπεσαν στην αντίληψή του ναζιστικά σύμβολα, ενώ για το χαιρετισμό –αφού επισήμανε ότι δεν είδε «επώνυμα πρόσωπα» να τον χρησιμοποιούν– εξέφρασε την άποψη πως είναι δικαίωμα του καθενός να χαιρετάει έτσι αν θέλει. Όπως υποστήριξε ο Ευστάθιος Μπούκουρας, «ο χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός και αν και τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ δεν σημαίνει ότι θα χαρίζουμε τα αρχαιοελληνικά σύμβολα».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.