22 Οκτώβριος 2019, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2019, 15:14

Έκρηξη οργής στη Χιλή, τουλάχιστον 12 νεκροί διαδηλωτές

  • Έκρηξη οργής στη Χιλή, τουλάχιστον 12 νεκροί διαδηλωτές
    (Φωτ.: EPA / Alberto Valdes)

Από το Χονγκ Κονγκ στη Χιλή, περνώντας από την Καταλονία, τον Λίβανο, το Ιράκ και καταλήγοντας στην Κολομβία και την Αϊτή, κοινωνικές διαμαρτυρίες συγκλονίζουν απ' άκρου εις άκρον τον πλανήτη, προβάλλοντας διαφορετικά αιτήματα και διεκδικήσεις στον δρόμο, έχοντας όμως έναν κοινό παρονομαστή: την κοινωνική δυσφορία.

Στην πλειονότητά τους οι κινητοποιήσεις αυτές χαίρουν της στήριξης της κοινωνίας, που συμμετέχει και στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και στα βίαια επεισόδια.

Στη Χιλή, που έως σήμερα υπήρξε ο «καλύτερος μαθητής» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη Λατινική Αμερική, εκδηλώθηκε η πιο πρόσφατη έκρηξη κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η επιφαινόμενη σταθερότητα, ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία κρύβει μια κοινωνία με βαθιές ανισότητες, μια μεσαία τάξη που πάντοτε βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, κι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν επιτρέπει την κοινωνική άνοδο.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ντιέγο Πορτάλες, η Χιλή είναι η χώρα με το πιο ακριβό σύστημα μέσων μεταφοράς σε 56 χώρες του κόσμου, και ορισμένες οικογένειες είναι αναγκασμένες να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους για να μεταβαίνουν με τα μέσα μεταφοράς στην εργασία τους. Η περαιτέρω αύξηση της τιμής του υπήρξε η θρυαλλίδα που ανάγκασε τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να κατεβάσει στους δρόμους το στρατό και να αποσύρει τις αυξήσεις. Και ενώ από τη μια καλεί σε διάλογο, από την άλλη δηλώνει πως «η Χιλή βρίσκεται σε πόλεμο».

Στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας όπου ζουν περίπου 7,6 εκατ. άνθρωποι χθες επιβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο απολογισμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, των ταραχών, των λεηλασιών και των εμπρησμών καταστημάτων αυξήθηκε σε 12 άτομα, καθώς εξέπνευσε ο νεαρός άνδρας που χτυπήθηκε από φορτηγό του στρατού στο λιμάνι της πόλης Ταλκαουάνο στη νότια Χιλή όπου διαδηλωτές κατέστρεψαν εγκαταστάσεις εταιρείας.

Στα επεισόδια, τα πιο σοβαρά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, έχουν επίσης τραυματιστεί 239 πολίτες, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας είναι περίπου 50.