22 Οκτώβριος 2019, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2019, 12:19

Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία πριν από τη λήξη της εκεχειρίας

  • Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία πριν από τη λήξη της εκεχειρίας
    (Φωτ.: EPA / Alexey Nikolsky)

Με το βλέμμα στη βορειοανατολική Συρία και με δεδομένο ότι σήμερα το βράδυ λήγει η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός συναντώνται στο Σότσι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Μάικ Πομπέο προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, η συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει στο επίκεντρο το πώς θα διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και παράλληλα πώς θα συνεχιστεί η μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμα, Ρωσία και Τουρκία θα συνομιλήσουν για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτό, βέβαια, που «καίει» τον Τούρκο πρόεδρο είναι η ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, ενώ θα… παλέψει και για μια συμφωνία αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ.

Προτού ξεκινήσει το ραντεβού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», εάν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και εάν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι ΗΠΑ δεν γίνουν σεβαστές. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 700-800 Κούρδοι μαχητές και απομένει η αποχώρηση ακόμα 1.200-1.300.

Συνάντηση-κλειδί για την επόμενη μέρα
Λαμβάνοντας υπόψη ότι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προειδοποιούν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να μην ξεπεράσει τα όρια που έχουν συμφωνηθεί (έστω και αν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει ποια είναι αυτά), η συνάντηση στο Σότσι αναμένεται να γίνει το «κλειδί» για την επόμενη μέρα στη Συρία.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν οι Κούρδοι θα δεχθούν να αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ, ενώ κρατούν και… μικρό καλάθι για το κατά πόσο η Μόσχα είναι διατεθειμένη να σπαταλήσει δυνάμεις και χρήμα για να τους πείσει να το κάνουν, ώστε η τουρκική ζώνη ασφαλείας να είναι εντελώς απαλλαγμένη από τις κουρδικές δυνάμεις.

Συνεπώς, ερωτηματικό είναι το τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.