21 Οκτώβριος 2019, 23:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2019, 23:58

Πομπέο: Ο Τραμπ έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί

  • Πομπέο: Ο Τραμπ έτοιμος ακόμα και για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας στο δίκτυο CNBC. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, αν προκύψει ανάγκη, «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση». Ο Μ. Πομπέο δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικά και διπλωματικά μέτρα, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως η Ουάσινγκτον δεν υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες, παρατήρησε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠα, απειλώντας και πάλι με κυρώσεις την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν υποσχέθηκαν στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή για να τους προστατεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.


(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουον στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται «σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας, κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ», ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί «για να προστατεύσουν το πετρέλαιο», δηλαδή κοντά στο Ιράκ.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters / Sputniknews.gr.