21 Οκτώβριος 2019, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2019, 20:36

Στη Βοστόνη για θεραπεία ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ με στήριξη του υπουργείου Υγείας

  • Στη Βοστόνη για θεραπεία ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ με στήριξη του υπουργείου Υγείας
    (Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Τη δέσμευση για στήριξη από το υπουργείο Υγείας έλαβε η οικογένεια του Παναγιώτη-Ραφαήλ, ώστε να μεταβεί το παιδί το συντομότερο δυνατό στη Βοστόνη, όπου θα λάβει τη νέα γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία από την οποία πάσχει. «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επέλεξα να μην κάνω δηλώσεις, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο, την οικογένεια του παιδιού και την κατάσταση. Σέβομαι επίσης ως υπουργός Υγείας και ως γιατρός το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Είναι επιστήμονες και κάνουν τη δουλειά τους. Τους σέβομαι απολύτως, τους σεβόμαστε ως κυβέρνηση. Αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είχαμε υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον πατέρα του μικρού παιδιού Γιώργο Γλωσσιώτη.

«Η ελληνική κοινωνία, πρώτα από όλους, βοήθησε και έβαλε πλάτη. Μετά παρεμβήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στα πάσης φύσεως διαδικαστικά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν και τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA Ελλάς. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς του παιδιού για την υπομονή που έδειξαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ανθρωπιά σε αυτή τη χώρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά που κάναμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στηρίζονται στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Γιώργος και στην ευθύνη που αναλαμβάνει», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η μετάβαση του μικρού αγοριού στις ΗΠΑ για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπείας είχε προταθεί στους γονείς του παιδιού, οι οποίοι προσπαθούσαν, παρά τις αρνητικές γνωματεύσεις από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, να πετύχουν το στόχο τους αυτό κινητοποιώντας το σύνολο της κοινωνίας.


(Φωτ.: Υπουργείο Υγείας)

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό Υγείας ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για τη μετάβαση του παιδιού στη Βοστόνη. Όλα πήγαν καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα. Ευχαριστώ την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό, που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση στο πρόβλημα. Κατανοώ την απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας. Ευχαριστώ βέβαια και την MDA Ελλάς, που έχει σταθεί αρωγός δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα», τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του παιδιού.