21 Οκτώβριος 2019, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2019, 16:52

Brexit: Επιμένει ο Μπόρις Τζόνσον και καταθέτει νομοσχέδιο για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου

  • Ο Μπορις Τζόνσον βγήκε από το νοσοκομείο 2
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δεν το βάζει κάτω και κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ, θα παρουσιάσει στους βουλευτές και των δύο σωμάτων «ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η εγκληματικότητα».

Το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ έρχεται στη Βουλή των Κοινοτήτων, άσχετα από την πιθανότητα να κατατεθεί εκ νέου πρόταση για διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, εφόσον απέτυχε να γίνει το Σάββατο, και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση παρουσιάσει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Τι θα κάνουν Εργατικοί και Τόρις
Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του. Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, η ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Τόρις, αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί την πιθανότητα μιας τελωνειακής ένωσης, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα δεχόταν την παράταση της μεταβατικής περιόδου. Εάν οι τροπολογίες, που τυχόν εγκριθούν, επί του νομοσχεδίου θεωρηθούν από την κυβέρνηση απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει ολοκληρωτικά το νομοσχέδιο και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ειρήνη Ρακιτζή.