20 Οκτώβριος 2019, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 21:38

Ερντογάν για Συρία: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία

  • Ερντογάν για Συρία: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, αν δεν τηρηθεί η συμφωνία
    (Φωτ.: Twitter / Recep Tayyip Erdoğan)

Την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωναν την αποχώρηση των Κούρδων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας αλ Αΐν στη συριακή μεθόριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιούσε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού θα συνεχιστούν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Η κατάπαυση του πυρός ισχύει μέχρι την Τρίτη, και όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που αναμένεται από τις ΗΠΑ είναι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει τόσο σε ευρωπαϊκά κράτη όσο και στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Άγκυρα περιμένει την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από τις περιοχές στις οποίες θέλει να δημιουργήσει τη ζώνη ασφαλείας, για την οποία «τα πάντα έχουν μελετηθεί και όλα τα σχέδια είναι έτοιμα».

Μάλιστα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην χρησιμοποιήσει τακτικές κωλυσιεργίας. «Η συμφωνία έχει γίνει με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τον απολογισμό των τουρκικών επιχειρήσεων ανακοινώνοντας ότι «εξουδετερώθηκαν 765 τρομοκράτες, κάποιοι από τους οποίους υψηλόβαθμοί» και παράλληλα «1.500 χιλιόμετρα εδάφους διασώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση».

Οι Αμερικανοί κατέστρεψαν βάσεις
Το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε σήμερα ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες κατά την αποχώρησή τους από τη Συρία κατέστρεψαν ολοσχερώς βάση των ΗΠΑ κοντά στο Τελ Μπαϊντάρ στην οποία υπήρχε ένας διάδρομος προσγείωσης για στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και ένα ελικοδρόμιο.

Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και από τη βάση Λάιφ Στόουν, κοντά σε φράγμα του ποταμού Ευφράτη στην επαρχία Χασάκα.

Πριν από μερικές ημέρες ο συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε καταστρέψει και τη στρατιωτική βάση του κοντά στο Κομπάνι, που απέχει 150 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.