20 Οκτώβριος 2019, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 18:51

Τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συριακή πόλη Ρας αλ Αΐν

  • Τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συριακή πόλη Ρας αλ Αΐν
    Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε φωτογραφίες από την αποχώρηση των Κούρδων από την Ρας αλ Αΐν (πηγή: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Πριν από την ανακοίνωση της πενθήμερης εκεχειρίας στη Συρία, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, η υπό κουρδικό έλεγχο μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αΐν (Σερεκάνιγιε), σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού, βρισκόταν στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε ασφυκτικό κλοιό από τις τουρκικές δυνάμεις. Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) τελικά αποσύρθηκαν πλήρως, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και o εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων Κίνο Γκάμπριελ, με ανάρτηση στο Twitter.

«Μια αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ Αΐν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Άγκυρας.

Πριν από την επιβεβαίωση της αποχώρησης, το Γαλλικό Πρακτορείων μετέδωσε ότι οι Κούρδοι κατήγγειλαν ότι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις κοντά στην παραμεθόρια πόλη, προκαλώντας το θάνατο 16 μαχητών. Ανταποκριτής που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός επέτρεψε σε τουλάχιστον 50 οχήματα, μεταξύ των οποίων και αρκετά ασθενοφόρα, να φύγουν από την πόλη.


Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε φωτογραφίες από την αποχώρηση των Κούρδων από την Ρας αλ Αΐν
(πηγή: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Η Ρας αλ Αΐν βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία. Ανώτατος αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι η αποχώρηση των Κούρδων θα πραγματοποιείται σταδιακά έως την Τρίτη, ημέρα εκπνοής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.