20 Οκτώβριος 2019, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 18:22

Brexit: Σε στάση αναμονής η ΕΕ για το αίτημα αναβολής από τον Μπόρις Τζόνσον

  • Brexit: Σε στάση αναμονής η ΕΕ για το αίτημα αναβολής από τον Μπόρις Τζόνσον
    Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας (φωτ.: EPA / JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT)

Στο Στρασβούργο και τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την εβδομάδα που αρχίζει αύριο, στρέφονται τα βλέμματα της βρετανικής κοινής γνώμης που από χθες ζει ένα νέο δράμα σχετικό με το πολυσυζητημένο Brexit. Η Βουλή των Κοινότητων αρνήθηκε να ψηφίσει χθες υπέρ της νέας συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, με αποτέλεσμα να ζητήσει νέα μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της ΕΕ έλαβαν το ανυπόγραφο αίτημα για αναβολή του Βρετανού πρωθυπουργού και αποφάσισαν να το προωθήσουν για έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση των πρεσβευτών ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον να έστειλε και δεύτερη επιστολή όπου εξηγεί ότι προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό». Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης επέμειναν σήμερα με δηλώσεις τους ότι θα αποχωρήσει κανονικά η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. «Θα αποχωρήσουμε έως τις 31 Οκτωβρίου. Έχουμε τον τρόπο και την ικανότητα να το κάνουμε», δήλωσε ο Μάικλ Γκοβ, ο υπουργός αρμόδιος για τις προετοιμασίες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Η επιστολή αυτή εστάλη επειδή απαιτείτο από το Κοινοβούλιο να σταλεί, αλλά το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του πρωθυπουργού, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική ή την αποφασιστικότητα», είπε.