20 Οκτώβριος 2019, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 16:26

Θεσσαλονίκη: Αφιερωμένο στους 7.976 νεκρούς του ΄40 το βιβλίο του Γ. Σούρλα

  • Θεσσαλονίκη: Αφιερωμένο στους 7.976 νεκρούς του ΄40 το βιβλίο του Γ. Σούρλα
    Τάφος Έλληνα στρατιώτη στο χωριό Βουλιαράτες στο Δήμο Δρόπολης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάκος)

Αφιερωμένο σε όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο πολεμικό μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, κατά το Αλβανικό Έπος (1940-41), και παρέμειναν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σχεδόν στο σύνολό τους επί 79 χρόνια, είναι το βιβλίο του πρώην υπουργού και προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 Γεώργιου Σούρλα που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα του ναού του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Το βιβλίο «Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες του έπους του 1940-41» αποτελεί φόρο τιμής στους 7.976 πεσόντες.

«Είναι χρέος της Πολιτείας και του λαού να μην ξεχνάει τι έγινε το 1940 στα βορειοηπειρωτικά βουνά» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στην παρουσίαση του βιβλίου που όπως είπε, άλλο σκοπό δεν έχει από το να θυμίζει «το ανεξόφλητο χρέος μας προς τους ηρωικούς νεκρούς μας». Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η περισυλλογή των οστών των άταφων ή ενταφιασμένων σε πρόχειρους τάφους νεκρών ηρώων του ΄40 αποτελεί εθνικό χρέος.

Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Δεν θα ξεχάσουμε τους ήρωες του ΄40 που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Ήταν η υπόσχεσή μας πριν από 14 χρόνια και αυτή την υπόθεση την κάναμε πραγματικότητα με αυτό το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Άρχισε επιτέλους, μετά από πολλές προσπάθειες, η αναζήτηση των οστών και ο τμηματικός ενταφιασμός. Όμως δεν σταματάμε εκεί. Υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πεσόντων και το ιερό μας καθήκον για την ελευθερία, τη δημοκρατία για την αξιοπρέπεια. Το μήνυμά τους ήταν και παραμένει επίκαιρο: χρειάζεται εθνική ομοψυχία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια», είπε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο ο Γιώργος Σούρλας καταγράφει όλα όσα συνάντησε κατά τη διάρκεια του αγώνα του, ο οποίος ξεκίνησε το 2004 από ένα τηλεφώνημα ενός Βορειοηπειρώτη.

Τότε του είχε πει: «Οργώνω το χωράφι μου, και το αλέτρι μου βγάζει οστά των μαχητών του ΄40, θρυμματίζει κρανία. Και διερωτώμαι εσείς εκεί στην Ελλάδα πού είστε; Γιατί τους εγκαταλείψατε στα βουνά και στα λαγκάδια; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ γι΄ αυτούς που έγραψαν την πιο λαμπρή ιστορία;». Από εκείνο το τηλεφώνημα του 2004 πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα, προβλήματα και καταστάσεις που συνάντησε και αντιμετώπισε ο συγγραφέας μέχρι την τελική απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος-Αλβανίας για την ανεύρεση, την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αγγέλα Φωτοπούλου.