20 Οκτώβριος 2019, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 14:00

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Νικηφοράκη (φωτο, βίντεο)

  • Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Νικηφοράκη (φωτο, βίντεο)
    Η Τιτίκα Νικηφοράκη σε παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου (φωτ.: facebook / Τιτίκα Νικηφοράκη)

Πλήρης ημερών και εμπειριών έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 105 ετών, η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου Τιτίκα Νικηφοράκη. Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν.

Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Η Τιτίκα Νικηφοράκη ήταν φίλη της Κατίνας Παξινού, του Αλέξη Μινωτή, της Γεωργίας Βασιλειάδου και της Ελένης Ζαφειρίου.

Η Τιτίκα Νικηφοράκη απαγγέλλει την «Πάτμο» του Οδυσσέα Ελύτη
 

Συνεργάστηκε επίσης στα πρώτα της βήματα και με την Μαρία Κάλλας. 

Αναφερόμενος σε αυτήν, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία ηθοποιός στη χώρα μας. 

Πλάνο από τη μοναδική τηλεοπτική συνέντευξή της στον Ηλία Μαλανδρή και την εκπομπή «Έστιν Ουν», στο Seven X.

«Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Gallery