20 Οκτώβριος 2019, 00:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2019, 00:23

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Βρέθηκαν 30 σαρκοφάγοι κοντά στο Λούξορ! (φωτο)

  • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Βρέθηκαν 30 σαρκοφάγοι κοντά στο Λούξορ! (φωτο)
    Αρχαιολόγοι ανοίγουν μία από τις σαρκοφάγους στη νεκρόπολη Ασασίφ, στο Λούξορ (φωτ.: EPA / HANAA HABIB)

Τριάντα ξύλινες σαρκοφάγους, που βρέθηκαν όλες μαζί σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ, αφού έμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια, παρουσίασαν το Σάββατο οι αιγυπτιακές Αρχές. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αίγυπτο εδώ και έναν αιώνα.

Οι σαρκοφάγοι, βαμμένες σε έντονα χρώματα –κίτρινο, κόκκινο, πράσινο– φέρουν πολλά ιερογλυφικά σχέδια, απεικονίσεις θεοτήτων, πουλιών, ερπετών και λουλουδιών και είναι σε άριστη κατάσταση.

Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νεκρόπολη του Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου. Φωτογραφίες τους είχαν διαρρεύσει στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την επίσημη παρουσίαση που έγινε το Σάββατο μπροστά από τον ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ.

Ενήλικες και παιδιά βρέθηκαν μέσα στις σαρκοφάγους (φωτ.: EPA/HANAA HABIB)

«Είναι η πρώτη ανακάλυψη που γίνεται στο Ασασίφ» από ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων και συντηρητών, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μοστάφα Ουαζίρι.

Οι τριάντα σαρκοφάγοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, η μία πάνω στην άλλη, σε δύο σειρές.

Ανήκαν όλες τους σε μια σημαντική οικογένεια ιερέων. Οι σαρκοφάγοι ανάγονται στην 22η Δυναστεία, γύρω στον 10 αιώνα π.Χ.

Ένας αρχαιολόγος κάθεται δίπλα σε μία από τις βαμμένες σαρκοφάγους (φωτ.: EPA/HANAA HABIB)

Όπως είπε ο Ουαζίρι, οι ανασκαφές που έκαναν οι Δυτικοί τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στους τάφους των βασιλέων ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές των Αιγυπτίων αποκάλυψαν μια «κρύπτη ιερέων». Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι σαρκοφάγοι θα συντηρηθούν και κατόπιν θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.