19 Οκτώβριος 2019, 22:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 22:32

Το πρώτο κλαμπ γέλιου στη βόρεια Ελλάδα έγινε 9 ετών

  • Το πρώτο κλαμπ γέλιου στη βόρεια Ελλάδα έγινε 9 ετών
    (Φωτ.: Ηλιάνα Κυνηγοπούλου)

Εκατοντάδες πολίτες βρήκαν εκεί μια «όαση» ψυχικής ηρεμίας. Όχι κάνοντας κάτι δύσκολο αλλά απλά… γελώντας. Το πρώτο κλαμπ γέλιου της βόρειας Ελλάδας έγινε εννέα ετών έχοντας καταφέρει να δώσει σάρκα και οστά στο στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Γέλα καρδιά μου, γέλα / Βρες χρόνο να γελάς / Αυτό είναι η μουσική της ψυχής». Και αυτό διότι, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, γελωτολόγος - life coach, «το κλαμπ γέλιου δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιλέξουν μία πιο θετική "μέθοδο" προσέγγισης της καθημερινότητας, να βάλουν το γέλιο στη ζωή τους βοηθώντας τους εαυτούς τους αλλά και όσους αγαπούν».

Θλιμμένοι, αγχωμένοι, χαρούμενοι ή όχι, εκατοντάδες πολίτες από το 2010 και μέχρι σήμερα βλέπουν τον εαυτό τους να αλλάζει, περνάνε καλά, ανέφερε χαρακτηριστικά η ιδρύτρια του κλαμπ.

Εξάλλου, εδώ και χρόνια προσφέρει απλόχερα, σε όσους έχουν προσεγγίσει τη γελωτοθεραπεία, τη δυνατότητα να βρουν την εσωτερική τους «πηγή» γέλιου. Παράλληλα, η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, πραγματοποιεί δωρεάν συνεδρίες σε χώρους όπου -όπως είπε - ο κόσμος το έχει ανάγκη (γηροκομεία κ.ά).

Το γέλιο είναι θείο δώρο

Μέσα από τις συνεδρίες που πραγματοποιεί, το γέλιο, άλλοτε πηγαίο και γάργαρο, άλλοτε διστακτικό και πάντα με τα ίδια αποτελέσματα για τον οργανισμό, γίνεται θεραπευτικό «εργαλείο» για όσους συμμετέχουν. 

(Φωτ.: Ηλιάνα Κυνηγοπούλου)

Κάθε συνεδρία, το κόστος της οποίας δεν υπερβαίνει τα πέντε ευρώ διαρκεί περίπου δύο ώρες και στη διάρκειά της οι συμμετέχοντες κάνουν ασκήσεις για το σώμα, την ψυχή, παίζουν παιχνίδια, ασκούν τη μνήμη τους. «Παίρνουν δύναμη και ενέργεια για να προχωρήσουν στη ζωή τους. Το γέλιο δεν μας λύνει τα προβλήματα, μας κάνει πιο δυνατούς να τα αντιμετωπίζουμε», είπε η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου.

Τα «μυστικά» της γελωτοθεραπείας

Η γελωτοθεραπεία έχει και τη γιόγκα του γέλιου σαν εργαλείο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η γιόγκα του γέλιου ξεκίνησε από έναν Ινδό γιατρό το 1995 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Η γιόγκα του γέλιου χρησιμοποιεί ασκήσεις αναπνοών, διατάσεις και ασκήσεις γέλιου χωρίς χιούμορ ή ανέκδοτα και προκαλεί το γέλιο τεχνητά σαν σε άσκηση. Έτσι έρχεται ο άνθρωπος σε επαφή με τον εαυτό του, φεύγει από την κριτική και με αυτόν τον τρόπο βιώνει το βασικό συναίσθημα της Χαράς».

Βοηθώντας τον εαυτό μου, βοηθώ τους άλλους

Επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό όσοι συμμετέχουν στις συνεδρίες «παρασύρονται» εύκολα από τους υπόλοιπους και γελούν πολύ γρήγορα. Βέβαια, ορισμένες φορές υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αντιστάσεις ή είναι διστακτικοί και επιφυλακτικοί και αυτό οφείλεται - σύμφωνα με την Ηλιάνα Κυνηγοπούλου - σε διάφορους λόγους. «Έρχονται άνθρωποι με αντιστάσεις, που δυσκολεύονται να γελάσουν στην αρχή για τους δικούς τους λόγους, εάν συνεχίσουν, πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν τα οφέλη στην ψυχή και το σώμα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι φυσιολογικό, συνέχισε, «να υπάρχουν αντιστάσεις από έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει καλά - καλά τι γίνεται. Απλώς πρέπει οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι είτε γελούν πηγαία, είτε τεχνητά τα αποτελέσματα για τον οργανισμό, τη ψυχή και το σώμα είναι θετικά. Όλα αυτά αποδεικνύονται επιστημονικά με μετρήσεις και μελέτες, στην επιστήμη που εξετάζει και ασχολείται με την φυσιολογία του γέλιου, η οποία λέγεται Γελωτολογία, Gelotology στα αγγλικά». Όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη γελωτοθεραπεία μπορούν -όπως είπε- «να έρθουν να δοκιμάσουν, αφού δεν κάνει κακό σε τίποτα. Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις όπως πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, έντονα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας, επιληψία, ή σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Σ.