19 Οκτώβριος 2019, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 15:30

Ώρα μηδέν για το Brexit – «Ανούσια κάθε παράταση» λέει ο Τζόνσον

  • Καθολική καραντίνα ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
    (Φωτ. αρχείου: UK Parliament / Jessica Taylor)

Να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τη νέα συμφωνία για το Brexit κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της ιστορικής συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία συνεδριάζει Σάββατο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1992. Η ψηφοφορία, πάντως, προμηνύεται πολύ αμφίρροπη, ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρη την ημέρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Όλιβερ Λέτγουιν να αποσύρει την τροπολογία με την οποία επιδιώκεται το προσωρινό πάγωμα, ενώ η γραμμή για τους Τόρις είναι ότι όποιος στηρίξει την πρόταση θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο δώδεκα ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάνε μπροστά τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι η καλύτερη δυνατή λύση», υποστήριξε και τόνισε ότι κάθε παράταση είναι ανούσια.

Η προηγούμενη συμφωνία της Τερέζας Μέι απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βουλευτές. Το νέο κείμενο, που είναι καρπός σκληρών διαπραγματεύσεων, θεωρείται ότι θα επιτρέψει μια ήπια έξοδο με μεταβατική περίοδο που φτάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020. Υποτίθεται δε ότι… τετραγωνίζει τον κύκλο όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα, θέμα στο οποίο προσέκρουε μέχρι τώρα η διαδικασία. Σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου ανάμεσα στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που παραμένει κράτος-μέλος, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στο νησί.

«Super Σάββατο» έχει ονομαστεί η σημερινή ημέρα, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Τις τελευταίες ημέρες με διαδοχικά τηλεφωνήματα και εμφανίσεις στην τηλεόραση ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να πείσει τους πολέμιους της συμφωνίας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση προτιμά μια άτακτη έξοδο από μια νέα παράταση, καθώς το Brexit έχει ήδη παραταθεί δύο φορές. Ωστόσο, νόμος που έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο τον υποχρεώνει να ζητήσει περίοδο χάριτος τριών μηνών από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η «μη συμφωνία».

Πάντως, εάν τελικά υπερψηφιστεί η τροπολογία του Όλιβερ Λέτουιν τότε ίσως η παράταση να είναι αναπόφευκτη για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο δώσει την έγκριση θα πρέπει να υπάρξει χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο Σώματα της Βουλής. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι οπαδοί του Brexit δεν θα σαμποτάρουν τον εφαρμοστικό νόμο που πρέπει να υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με συνέπεια η χώρα να οδηγηθεί σε «σκληρή» έξοδο.

Η κυβέρνηση, που δεν διαθέτει πλειοψηφία, έχει ανάγκη 320 ψήφους (χωρίς αποχή κανενός βουλευτή). Και αν το Κοινοβούλιο είναι διχασμένο, το ίδιο ισχύει για την κοινωνία. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν έξω από το Ουέστμινστερ με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Οι στοιχηματικές εταιρείες θεωρούν ότι οι πιθανότητες ήττας του Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία ανέρχονται στο 1 προς 2, ενώ οι πιθανότητες έγκρισης της προωθούμενης συμφωνίας διαμορφώνονται στο 6 προς 4.