19 Οκτώβριος 2019, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 12:57

Πρόταση στον Τραμπ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ως λύση για τη Συρία

  • Πρόταση στον Τραμπ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ως λύση για τη Συρία
    (Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Ακόμα και το «χαρτί» της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο μέτωπο της Συρίας. Αποκλειστικό δημοσίευμα του Newsweek με πληροφορίες από στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει ότι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν τη συγκεκριμένη λύση στον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Συρία χωρίς η Τουρκία να ξεκινήσει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

«Ένα στρατηγικό σχέδιο τέθηκε στο τραπέζι: Η απειλή της αναγνώρισης των θανάτων των Αρμενίων και άλλων εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονία», ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με το Newsweek, οι σύμβουλοι του προέδρου του πρότειναν να εξετάσει μέτρα οικονομικής και πολιτικής πίεσης, «ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ αντί αυτών επέλεξε μια βιαστική αποχώρηση από τη Συρία προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση δύο δυνάμεων [σ.σ. Κούρδων και Τουρκίας] που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ».

Στο Κογκρέσο έχει εδώ και καιρό κατατεθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων –με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία οι εισηγητές Γκας Μπιλιράκης και Άνταμ Σκιφ έστειλαν επιστολή σε μια νέα προσπάθεια άσκησης πίεσης για την υιοθέτησή του–, ενώ πρόσφατα η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει «εσωτερικές συζητήσεις» στον Λευκό Οίκο για το ίδιο θέμα. Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ μόνο μία, η Πολιτεία του Μισισίπι, δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.