19 Οκτώβριος 2019, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 11:36

Τους 75.000 έφτασαν οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας – Αύξηση της μετανάστευσης από το 2010

  • Τους 75.000 έφτασαν οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας – Αύξηση της μετανάστευσης από το 2010
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία απαρτίζεται από νέους μετανάστες, καθώς από το 2010 και μετά (κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα) παρατηρείται μια αυξητική τάση της μεταναστευτικής ροής προς τη χώρα, η οποία –με βάση τις εγγραφές που γίνονται για την έκδοση του Αριθμού Εθνικής Ασφάλειας– φαίνεται να τετραπλασιάζεται σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης.

Η αύξηση είναι συνεχόμενη από το 2010 μέχρι το 2016. Τότε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ προκάλεσε ελάχιστη μείωση που δεν περιόρισε, ωστόσο, τη ροή.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια μεγάλη, πολυεπίπεδη έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά ανά τον κόσμο (The Greek Diaspora Project) που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και συγκεκριμένα το Κέντρο Μελετών Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX – South East European Studies at Oxford), με επικεφαλής συντονιστή του έργου τον διευθυντή του SEESOX, Όθωνα Αναστασάκη. Σχετική εκδήλωση ομιλητών με τους συμβαλλόμενους της έρευνας διοργανώθηκε στο Λονδίνο με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας και του Hellenic Centre.

Τι περιλαμβάνει η έρευνα
Περιλαμβάνει τομείς όπως τα πρόσφατα μεταναστευτικά κύματα, το brain drain, την πολιτική συμμετοχή της διασποράς, τη φιλανθρωπική προσφορά της διασποράς, τους Έλληνες της Βρετανίας, την παρουσίαση της Διασποράς ανά τον κόσμο σε έναν ψηφιακό χάρτη.

Το κομμάτι της έρευνας που αφορά τους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας, τον ψηφιακό χάρτη της Διασποράς και την στάση των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου απέναντι στη Διασπορά, συνέλεξε και παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στους 75.000 οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας
Το 2018 οι Έλληνες μετανάστες (ενήλικες και ανήλικοι) που ζουν ή εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζονται σε 75.000, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.135 φοιτητές όλων των επιπέδων, με βάση επίσημα βρετανικά στοιχεία που χρησιμοποίησε το SEESOX. Από αυτούς, οι περίπου 55.000 φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εξάλλου, με βάση την απογραφή του 2011 της Βρετανίας, καταμετρήθηκαν 35.000 Έλληνες να ζουν στη χώρα, από τους οποίους οι περίπου 12.000 ήταν φοιτητές.


(Πηγή: seesoxdiaspora.org)

«Η Βρετανία εμφανίζεται να είναι ένας κύριος προορισμός της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά μαζί με τη Γερμανία, από κοινού, φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά, Μανώλης Πρατσινάκης.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι νέοι μετανάστες καθορίζουν πληθυσμιακά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική διασπορά στη Βρετανία, από ό,τι στη Γερμανία. «Σε απόλυτους αριθμούς η Γερμανία προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, όμως, σε σχέση με το μέγεθος της τοπικής διασποράς, οι αλλαγή που φέρνει η νέα μετανάστευση στην Αγγλία είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς έχουμε υπερδιπλασιασμό του ελληνικού πληθυσμού μέσα σε 7-8 χρόνια». αναφέρει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα, πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του SEESOX, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και η έλλειψη ελπίδας για καλύτερη ζωή και ευκαιρίες κατά την περίοδο της κρίσης έστειλαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ελλήνων στο εξωτερικό.

Αυξάνονται όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης
Το 70% των ενήλικων Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και η μεταναστευτική ροή μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να είναι ισορροπημένη (50%- 50%), αναφέρει ο Μανώλης Πρατσινάκης.

Με βάση στοιχεία από το Labour Force Survey για το διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2017, η πλειονότητα των Ελλήνων στη Βρετανία (60%) εργάζονται σε επαγγέλματα που ανήκουν στην κατηγορία professionals (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι) και semi professionals (βοηθοί επαγγελματιών), και ακολουθούν άλλες κατηγορίες, όπως υπάλληλοι, υπηρεσίες, εργαζόμενοι σε πωλήσεις κ.ά. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώνεται να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης (25%).

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ειρήνη Ρακιτζή.